Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: NATO: Αυστηρό τελεσίγραφο στη Ρωσία για τη συνθήκη INF
[Η Ναυτεμπορική]: NATO: Αυστηρό τελεσίγραφο στη Ρωσία για τη συνθήκη INF

[Η Ναυτεμπορική]: NATO: Αυστηρό τελεσίγραφο στη Ρωσία για τη συνθήκη INF

Σειρά πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων για να αντιμετωπίσει την απειλή που αντιπροσωπεύουν κατ’ αυτό οι νέοι πύραυλοι 9M729 (SSC8 στη νατοϊκή ορολογία) που αναπτύσσει η Ρωσία «κατά παραβίαση» της συνθήκης INF ενέκρινε την Τετάρτη το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι χώρες του NATO θα ενισχύσουν την αντιπυραυλική τους άμυνα (…) αλλά δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν νέους πυραύλους στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας. «Η αντίδρασή μας θα είναι αμυντική, μετρημένη και συντονισμένη», τόνισε, εξηγώντας πως σκοπός είναι η «αποτελεσματική, ασφαλής» αποτροπή, όχι μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως εγκρίθηκε μια γκάμα πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για να μην δημιουργήσει- όπως εξήγησε – προβλήματα στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο αν η Ρωσία αρνηθεί να επιστρέψει στην τήρηση (σ.σ. της INF) με τρόπο καθαρό και επαληθεύσιμο» επισήμανε.

Το NATO απαιτεί η Ρωσία – η οποία αντιτείνει πως τηρεί απαρέγκλιτα τη συνθήκη – να καταστρέψει το νέο πυραυλικό σύστημα πριν από τη 2α Αυγούστου.

Οι νέοι πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και το Σύμφωνο θεωρεί πως απειλούν ευρωπαϊκές πόλεις, κατά παραβίαση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που υπέγραψαν το 1987 οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ένωση, διάδοχη της οποίας θεωρείται η Ρωσία.

Η συνθήκη απαγόρευσε τους πυραύλους επιφανείας που είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές κι έχουν δραστικό βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.550 χιλιομέτρων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!