Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Moody’s: Πιστωτικά θετική για τις τράπεζες η άρση των capital controls
[Η Ναυτεμπορική]: Moody’s: Πιστωτικά θετική για τις τράπεζες η άρση των capital controls

[Η Ναυτεμπορική]: Moody’s: Πιστωτικά θετική για τις τράπεζες η άρση των capital controls

Ως θετικό πιστωτικό γεγονός χαρακτηρίζει την πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 για τις τράπεζες η Moody’s, καθώς εκτιμά ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταθετών, ενώ αυτό έχει και θετική επίδραση στο πιστωτικό τους προφίλ και τα έσοδά τους. Η κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι εταιρείες δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Αυτό πιθανότατα θα ενθαρρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα μετρητά που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος και είναι πιθανό να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ευκολότερης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η αύξηση των καταθέσεων τα τελευταία χρόνια και η πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά ρέπος βοήθησε τις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν τον Μάρτιο του 2019 το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κεφαλαιακής στήριξης από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA), το οποίο είχε φθάσει τα 87 δισ. ευρώ ή περίπου το 22% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015, αναφέρει ο οίκος.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά περίπου 12% ή 15 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, «ενισχυμένες από τη σταδιακή βελτίωση του κλίματος της αγοράς, της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!