Κυριακή, 21 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Μείον 38% η προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα
[Η Ναυτεμπορική]: Μείον 38% η προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα

[Η Ναυτεμπορική]: Μείον 38% η προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα

Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών – DIW Berlin

Την ανάγκη προώθησης της καινοτομίας και στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς υπογράμμισε ο διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου DIW Βerlin, Αλέξανδρος Κρητικός.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΟΒΕ στην Αθήνα, ο κ. Κρητικός έδωσε έμφαση στην αναπτυξιακή δυναμική του ιδιωτικού τομέα, ενώ παρατήρησε ότι η προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 38%.

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι μείζονος σημασίας να βρεθεί πολιτική και κοινωνική συναίνεση μεταξύ των μεγάλων κομμάτων και άλλων εμπλεκομένων φορέων σε θεμελιώδη ζητήματα. Στο επίκεντρο των προσπαθειών πρέπει να τεθεί η ευημερία της χώρας και τα αναγκαία βήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο διευθυντής έρευνας του γερμανικού Ινστιτούτου παρατήρησε ότι, με εξαίρεση την αγορά εργασίας, το ρυθμιστικό πλαίσιο εγείρει εμπόδια στις επενδύσεις, που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ρυθμιστικό περιβάλλον της Ελλάδας, ο κ. Κρητικός αναφέρθηκε σε χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων την ανεπαρκή δημόσια διοίκηση, το «δύσκαμπτο» νομικό σύστημα, με ολοένα και μεγαλύτερη διάρκεια εκδίκασης μιας υπόθεσης(που φθάνει έως και τα 4,5 χρόνια) και την υπερβολική γραφειοκρατία.

Το απρόβλεπτο φορολογικό σύστημα και ειδικότερα η υπερ-φορολόγηση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για επενδύσεις, αλλά και για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, το υψηλό ποσοστό μη-εξυπηρετούμενων δανείων έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, με περιορισμένες χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!