Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Μειωμένη φέτος η απόδοση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
[Η Ναυτεμπορική]: Μειωμένη φέτος η απόδοση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

[Η Ναυτεμπορική]: Μειωμένη φέτος η απόδοση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Σε δύο βασικούς λόγους οφείλεται η πτώση της απόδοσης στα ελληνικά ξενοδοχεία, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό δείχνουν αυξημένες. Σε ανάλυσή του, ο SETE Intelligence επισημαίνει ότι, παρά την αύξηση αφίξεων και εσόδων, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαίνεται ότι το 2019 είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Πρόσφατη μελέτη του ITEΠ έδειξε ότι 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, ενώ 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του. Παράλληλα, το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις, ενώ το 23% εξ αυτών αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές που προσφέρει για τα Early Bookings.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΞΑΑΑ, με πτώση της τάξης του 3,8% στην πληρότητα και 2,9% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, αλλά και οριακή θετική αλλαγή (1%) στη μέση τιμή δωματίου «έκλεισε» το α’ εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Οι βασικοί λόγοι
Η απόκλιση μεταξύ μεγεθών εισερχόμενου τουρισμού και απόδοσης των ξενοδοχείων μπορεί να αποδοθεί σε δύο κυρίως λόγους:

  • Αφενός, όπως αναφέραμε, η αύξηση των αφίξεων και των εσόδων είναι κατά κύριο λόγο από χώρες εκτός Ε.Ε., δηλαδή εκτός των παραδοσιακών αγορών μας, και δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στους διάφορους προορισμούς, αφού κατευθύνεται κατά κύριο λόγο προς την Αθήνα.
  • Αφετέρου, η αύξηση προσφοράς κλινών που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες, σε συνδυασμό με την αύξηση προσφοράς κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης, υπερβαίνει την αύξηση της ζήτησης, οδηγώντας σε μειωμένες πληρότητες των ξενοδοχείων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!