Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: «Μίνι» ρομπότ ακριβείας για εγχειρήσεις στα μάτια
[Η Ναυτεμπορική]: «Μίνι» ρομπότ ακριβείας για εγχειρήσεις στα μάτια

[Η Ναυτεμπορική]: «Μίνι» ρομπότ ακριβείας για εγχειρήσεις στα μάτια

Ένα νέο χειρουργικό ρομπότ ονόματι Axsis, είναι αρκετά ακριβές ώστε να κάνει εγχειρήσεις στα μάτια με μεγαλύτερη ακρίβεια από το ανθρώπινο χέρι, σύμφωνα με τους δημιουργούς του.

Το ρομπότ, που ειδικεύεται στις εγχειρήσεις καταρράκτη, έχει διάμετρο μόλις 1,8 χιλιοστά, και διαθέτει δύο μικροσκοπικούς ρομποτικούς βραχίονες που προορίζονται να φέρουν χειρουργικά εργαλεία. Ο χειρουργός το ελέγχει μέσω τηλεχειρισμού, μέσω δύο απτικών joysticks, που αυξάνουν τον βαθμό αλληλεπίδρασής του με τον χειριστή. Ειδικοί αλγόριθμοί ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους.

Σύμφωνα με τον Κρις Βάγκνερ, επικεφαλής προηγμένων χειρουργικών συστημάτων στην Cambridge Consultants, «μπορείς να δεις πού είναι το ρομπότ, πού ο φακός, πού το σχετικό σημείο της ανατομίας. Και έχοντας υπολογιστή στο “κύκλωμα”, στο σημείο ανάμεσα στην κίνηση των χεριών του χειρουργού και στην κίνηση του ρομπότ, ο υπολογιστής μπορεί να αναγνωρίζει πότε ο χειρουργός θα κάνιε μια κίνηση η οποία μπορεί να ξεφύγει και να διατρήσει τον φακό, και να σταματά αυτή την κίνηση».

Τα κλασικά χειρουργικά ρομπότ, όπως το Da Vinci της Intuitive Surgical, είναι ογκώδη, ωστόσο το Axsis έχει όλα τα εξαρτήματά του μέσα σε ένα πολύ μικρό «σώμα». Στο εσωτερικό του, καλώδια- «τένοντες», διαμέτρου μόλις 110 microns, ελέγχουν τις κινήσεις τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!