Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
13 °C 11 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 16 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Τα μικροσωματίδια ρύπανσης έχουν ισχυρή επίδραση στις καταιγίδες και τις βροχές
[Η Ναυτεμπορική]: Τα μικροσωματίδια ρύπανσης έχουν ισχυρή επίδραση στις καταιγίδες και τις βροχές

[Η Ναυτεμπορική]: Τα μικροσωματίδια ρύπανσης έχουν ισχυρή επίδραση στις καταιγίδες και τις βροχές

Τα μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην ένταση των καταιγίδων από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα που περιγράφει το ρόλο των ρύπων από τη βιομηχανική και αστική ρύπανση, τα αερολύματα, τις πυρκαγιές και άλλες πηγές.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ δείχνει ότι ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις καιρικές συνθήκες, εντείνοντας τις καταιγίδες και αυξάνοντας το μέγεθος των σύννεφων, με αποτέλεσμα περισσότερες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Ζαντσίνγκ Λι, η μελέτη θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για τους φυσικούς μηχανισμούς σχηματισμού έντονων καταιγίδων και ανάπτυξης νεφών, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων για την πρόβλεψη καταιγίδων.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε πώς τα πολύ λεπτά σωματίδια, με πλάτος μικρότερο από 50 νανόμετρα, επηρεάζουν το σχηματισμό σύννεφων θύελλας. Τα ευρήματα έδειξαν ότι σε συγκεκριμένες συνθήκες, τα μικρότερα σωματίδια είναι πιο ισχυρά στην «αναζωογόνηση» των σύννεφων. Οι υδρατμοί φτάνουν ακραία επίπεδα πιο εύκολα όταν δεν υπάρχουν μεγάλα σωματίδια που μπορούν να προσελκύσουν την υγρασία στον αέρα. Σε αυτό το είδος περιβάλλοντος, η σχετική υγρασία μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 100%.

Αν και τα πολύ λεπτά σωματίδια είναι μικροσκοπικά, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί γρήγορα. Αυτά τα σωματίδια σχηματίζουν πολλά μικρά σταγονίδια που απορροφούν αποτελεσματικά και γρήγορα τους υπερβολικούς υδρατμούς της ατμόσφαιρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!