Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Το «μεγαλύτερο τσιπ υπολογιστή στον κόσμο»
[Η Ναυτεμπορική]: Το «μεγαλύτερο τσιπ υπολογιστή στον κόσμο»

[Η Ναυτεμπορική]: Το «μεγαλύτερο τσιπ υπολογιστή στον κόσμο»

Μια startup στην Καλιφόρνια αποκάλυψε αυτό που, όπως υποστηρίζει, είναι το μεγαλύτερο τσιπ υπολογιστή στον κόσμο.

Όπως αναφέρει το BBC, το Wafer Scale Engine της Cerebras Systems είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα iPad. Σύμφωνα με την εταιρεία, ένα και μόνο τέτοιο τσιπ μπορεί να «τρέξει» πολύπλοκα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για μια σειρά εφαρμογών- από αυτόνομα οχήματα μέχρι λογισμικά παρακολούθησης.

Ως γνωστόν, η τάση εδώ και χρόνια στα τσιπ υπολογιστών είναι προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης και της αύξησης της ταχύτητας. Οι ισχυρότερες CPU (central processing units- επεξεργαστές) για desktop υπολογιστές έχουν περίπου 30 πυρήνες, ο καθένας εκ των οποίων ικανός να πραγματοποιεί τους δικούς του υπολογισμούς ταυτόχρονα με τους άλλους. Οι GPU (graphics processing units)έχουν περισσότερους πυρήνες, αν και λιγότερο ισχυρούς. Αυτό «παραδοσιακά» τις καθιστούσε προτιμότερες για διαδικασίες τεχνητής νοημοσύνης όπου είναι δυνατός «κατακερματισμός» σε τμήματα και ταυτόχρονη λειτουργία, όπου το αποτέλεσμα ενός υπολογισμού δεν καθορίζει αυτό ενός άλλου. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η αναγνώριση φωνής, η επεξεργασία εικόνας κ.α.

Οι ισχυρότερες GPU έχουν μέχρι και 5.000 πυρήνες- ωστόσο το τσιπ της Cerebras έχει 400.000, που συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσεις υψηλού bandwidth. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό παρέχει πλεονέκτημα σε πολύπλοκες διαδικασίες machine learning, με λιγότερο lag και χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις.

Η Cerebras υποστηρίζει πως η Wafer Scale Engine θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την επεξεργασία κάποιων πολύπλοκων δεδομένων από μήνες σε (μόλις) λεπτά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!