Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: «Μαξιλάρι» 30 δισ. στο χρέος το 2018
[Η Ναυτεμπορική]: «Μαξιλάρι» 30 δισ. στο χρέος το 2018

[Η Ναυτεμπορική]: «Μαξιλάρι» 30 δισ. στο χρέος το 2018

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Την αναρρίχηση του δημοσίου χρέους σε ιστορικό υψηλό -ως ποσοστό του ΑΕΠ- αποτυπώνει η ετήσια έκθεση του υπουργείου Οικονομικών. Είναι το αποτέλεσμα της αύξησης του καθαρού δανεισμού κατά 30 δισ. ευρώ μέσα στην προηγούμενη χρονιά, ποσό που διοχετεύτηκε κατά κύριο λόγο για να δημιουργηθεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» για το χρέος. Παρά την αύξηση του δανεισμού, οι κινήσεις αναδιάρθρωσης είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του κόστους εξυπηρέτησης.

Με τη μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό για το 90% του χρέους, αλλά και την αύξηση της μέσης διάρκειας αποπληρωμής στα 16 χρόνια, ουσιαστικά η Ελλάδα θα έχει το ίδιο κόστος εξυπηρέτησης για τα επόμενα 13 χρόνια. Το γεγονός αυτό, μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στις διαπραγματεύσεις για την επαναδιαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Κινήσεις αναδιάρθρωσης

Τα αποτελέσματα των κινήσεων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έγιναν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κυρίως μέσω παραγώγων, αποτυπώνει η ετήσια έρευνα για το δημόσιο χρέος και τον δανεισμό της χώρας. Ο μέσος σταθμικός χρόνος ανατιμολόγησης του δημοσίου χρέους (Weighted Average Time to Next Re-fixing) έχει φτάσει μετά τις κινήσεις αναδιάρθρωσης στα 13,01 έτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος διαχείρισης του δημοσίου χρέους -το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωζώνης- θα παραμείνει ουσιαστικά το ίδιο μέχρι και το 2032.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!