Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
10 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
7 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ο λόγος στην ΕΚΤ για τους κανονισμούς τραπεζικών δανείων
[Η Ναυτεμπορική]: Ο λόγος στην ΕΚΤ για τους κανονισμούς τραπεζικών δανείων

[Η Ναυτεμπορική]: Ο λόγος στην ΕΚΤ για τους κανονισμούς τραπεζικών δανείων

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Οι τρεις πιο σημαντικοί θεσμοί της Ευρώπης φαίνεται να βρίσκονται σε σύγκρουση αναμεταξύ τους στο θέμα αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμφισβήτητα, η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει την πιο αυστηρή στάση, αλλά ίσως και την πιο αρμόζουσα σε ένα τέτοιο σημαντικό πρόβλημα. Και εάν οι πολιτικοί θέλουν να περιορίσουν τον κίνδυνο μιας νέας τραπεζικής κρίσης, θα πρέπει να επιτρέψουν στις ρυθμιστικές αρχές να κινηθούν με τον δικό τους τρόπο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Οι εποπτικές αρχές ζητούν να έχουν την αρμοδιότητα να απαιτούν από τις τράπεζες, από τη στιγμή που θα εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί, να βάζουν στην άκρη το 100% της αξίας των δανείων που δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν στο μέλλον. Αυτό ίσως φαίνεται πολύ βαρύ, όμως οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους για να επιτύχουν αυτή την πρόβλεψη επτά έτη για τα εγγυημένα δάνεια και δύο για τα μη εγγυημένα. Επίσης, οι νέοι κανονισμοί δεν θα εφαρμοστούν στα σημερινά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, οι τράπεζες της Ευρωζώνης επιβαρύνονται με επισφαλή δάνεια, τα οποία όμως τώρα έχουν μειωθεί στα 830 δισ. ευρώ από το ζενίθ του 1,06 τρισ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!