Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις Ε.Ε.- Κίνας
[Η Ναυτεμπορική]: Οι λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις Ε.Ε.- Κίνας

[Η Ναυτεμπορική]: Οι λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις Ε.Ε.- Κίνας

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Εάν υπάρχει ένα πεδίο το οποίο αποκαλύπτει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρουσιάσει ενιαία και δη σταθερή φωνή και καθιστά φανερά τα διλήμματα της νέας εποχής για μεγάλες και μικρές οικονομίες της ηπείρου, αυτό δεν είναι άλλο από τις σχέσεις με την Κίνα. Πολλές χώρες έχουν ανάγκη από τις επενδύσεις της και άλλες τόσες φοβούνται την επιρροή της. Όλοι αναγνωρίζουν πως είναι μία νέα υπερδύναμη, που δεν μπορεί να μπει στο περιθώριο. Δεν συμφωνούν, όμως, ως προς το αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αύριο, Πέμπτη, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, αρχίζει την επίσκεψή του στην Ιταλία και τη Γαλλία, δύο χώρες, οι οποίες όπως σχολιάζει και η WSJ, βρίσκονται στα δύο άκρα της γραμμής, που διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία έχοντας και τη στήριξη της Γερμανίας θέλει η Ε.Ε. να ορθώσει τείχος προστασίας απέναντι στην επέκταση της Κίνας. Η Ιταλία, με την οικονομία της σε ύφεση και τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες σε βαρομετρικό χαμηλό, επιθυμεί όσο το δυνατόν πιο στενούς δεσμούς με το Πεκίνο.

Η Ρώμη είναι μεταξύ εκείνων, που βλέπουν στην Κίνα τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες. Και ο ίδιος ο Σι το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, όπως φαίνεται και στο σημερινό άρθρο του σε ιταλική εφημερίδα. Υπόσχεται μία νέα εποχή στις σχέσεις με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ και η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αδράξει την ευκαιρία.

Παρίσι και Βερολίνο από την άλλη πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία της Κομισιόν να βάλει φρένο σε επιθετικές επενδύσεις της Κίνας, ενώ ζητούν τώρα την χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία Ευρωπαίων πρωταθλητών που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό ξένων κολοσσών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!