Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Το κρυφό μήνυμα που έριξε τους τόνους ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν
[Η Ναυτεμπορική]: Το κρυφό μήνυμα που έριξε τους τόνους ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

[Η Ναυτεμπορική]: Το κρυφό μήνυμα που έριξε τους τόνους ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

Μερικές ώρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί, η κυβέρνηση Τραμπ έστειλε ένα – επείγουσας σημασίας – κρυπτογραφημένο μήνυμα στην Τεχεράνη:

Το φαξ, το οποίο περιλάμβανε το παραπάνω μήνυμα, εστάλη μέσω της ελβετικής πρεσβείας στο Ιράν – έναν από τους ελάχιστους διαύλους απευθείας και αξίοπιστης επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Wall Street Journal», Ουάσιγκτον και Τεχεράνη, τις επόμενες ημέρες, συνέχισαν την ανταλλαγή μηνυμάτων, η οποία χαρακτηρίστηκε από αξιωματούχους των δύο χωρών ως «πολύ πιο συγκρατημένη» σε σχέση με την οξείας έντασης δημόσια ρητορική.

Μία εβδομάδα αργότερα, και κατόπιν της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, οι δύο πλευρές φαίνεται πως επιλέγουν να απόσχουν από την ένταση και τις εχθροπραξίες. Προς το παρόν τουλάχιστον.

«Δεν επικοινωνούμε πολύ με τους Ιρανούς, αλλά όταν το κάνουμε, η Ελβετία διαδραματίζει καίριο ρόλο στη μεταφορά μηνυμάτων και στην αποφυγή των παρερμηνειών» δήλωσε, στην αμερικανική εφημερίδα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί «ανταλλαγής μηνυμάτων», αρκούμενος βέβαια, να επισημάνει τα εξής:

Την ίδια ώρα, ένας δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ισχυρίστηκε ότι «ο κρυφός δίαυλος παρέχει μία ευπρόσδεκτη γέφυρα, όταν όλα τα υπόλοιπα “καίγονται”».

έσπευσε να προσθέσει, αλληγορικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!