Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Οι κυβερνήσεις επιστρέφουν στο… 2009: Έτοιμες για «ενέσεις» στην οικονομία
[Η Ναυτεμπορική]: Οι κυβερνήσεις επιστρέφουν στο… 2009: Έτοιμες για «ενέσεις» στην οικονομία

[Η Ναυτεμπορική]: Οι κυβερνήσεις επιστρέφουν στο… 2009: Έτοιμες για «ενέσεις» στην οικονομία

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Με το βλέμμα σε ένα δυσοίωνο μέλλον, οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη επιστρέφουν στο… 2009. Τότε, έχοντας βιώσει την παγκόσμια πιστωτική ασφυξία, που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, και βλέποντας τις οικονομίες σε ύφεση, η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις ξεδίπλωναν γενναιόδωρα «σχέδια τόνωσης» της οικονομίας. Το σκηνικό δεν αποκλείεται να επαναληφθεί σήμερα, καθώς η Γερμανία φαίνεται να αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί η ανάπτυξη να θυσιάζεται στο βωμό της υπερβολικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί «λίγη» τη δράση της Federal Reserve.

Ο Τραμπ ουσιαστικά επιμένει στο δρόμο της δημοσιονομικής επέκτασης που χάραξε από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε τα ηνία της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, με τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις και την αύξηση των δαπανών. Βλέποντας ωστόσο το ΑΕΠ να κατεβάζει ταχύτητα, ετοιμάζει τώρα ένα πιο συγκροτημένο «πακέτο». Για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα είναι πραγματικά μία στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την έως τώρα πολιτική της. Και θα περίμενε κανείς η στροφή αυτή να έχει έρθει νωρίτερα, καθώς ήδη από το 2018 ήταν εμφανές ότι η γερμανική βιομηχανία έπεφτε θύμα των εμπορικών αντιπαραθέσεων και άλλων παραγόντων αβεβαιότητας, όπως το Brexit, και η οικονομία παγιδευόταν σε στασιμότητα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν και δεσμευόταν να ξανακάνει «ό,τι χρειαστεί», ξεκαθάριζε παράλληλα ότι η νομισματική πολιτική έχει όρια και πετούσε το μπαλάκι στις κυβερνήσεις, ζητώντας από άλλες χώρες μεταρρυθμίσεις και από όσους έχουν τα περιθώρια ελιγμών αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!