Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
13 °C 15 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 3 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Με κινητοποιήσεις απειλούν στην Ακρινή εάν δεν προχωρήσει η μετεγκατάσταση του οικισμού
[Η Ναυτεμπορική]: Με κινητοποιήσεις απειλούν στην Ακρινή εάν δεν προχωρήσει η μετεγκατάσταση του οικισμού

[Η Ναυτεμπορική]: Με κινητοποιήσεις απειλούν στην Ακρινή εάν δεν προχωρήσει η μετεγκατάσταση του οικισμού

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που διαθέτουν στον κάμπο και που τους προσφέρουν εισόδημα, χρόνο με τον χρόνο απαλλοτριώνονται προκειμένου να επεκταθούν οι εξορυκτικές δραστηριότητες του ορυχείου του νοτίου πεδίου.

Εν μέσω εντάσεων, αντεγκλήσεων, αντιπαραθέσεων και σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε συζήτηση στη Λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Ακρινής που από το 2011 περιμένουν την μετεγκατάσταση του χωριού τους. Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, μόλις 500 μέτρα από τις αποθέσεις τέφρας και χωμάτων από τα ορυχεία της ΔΕΗ και οι οποίες σχηματίζουν οροσειρές λόφων από 50 έως 150 μέτρα σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων πέριξ του χωριού δημιουργώντας περιβαλλοντική και χωροταξική ασφυξία.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που διαθέτουν στον κάμπο και που τους προσφέρουν εισόδημα, χρόνο με τον χρόνο απαλλοτριώνονται προκειμένου να επεκταθούν οι εξορυκτικές δραστηριότητες του ορυχείου του νοτίου πεδίου. Η Ακρινή σε αντίθεση με αλλά χωριά όπου προχώρησαν ομαλά οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και οι αποζημιώσεις των περιουσιών των κατοίκων από την ΔΕΗ, έχει την ατυχία να μην διαθέτει λιγνίτη στο υπέδαφος της, γεγονός που υποχρέωσε την πολιτεία τόσο το 2011 όσο και το 2017 να αποτυπώσει σε δύο νόμους ότι «οι δαπάνες απαλλοτρίωσης των περιουσιών των κατοίκων και της μετεγκατάστασης της Ακρινής θα επιβαρύνουν το κράτος και την ΔΕΗ αντίστοιχα σε ποσοστό 50% κάθε πλευράς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!