Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Κίνδυνος να χαθεί το στοίχημα της αναδιάρθρωσης του επιχειρείν
[Η Ναυτεμπορική]: Κίνδυνος να χαθεί το στοίχημα της αναδιάρθρωσης του επιχειρείν

[Η Ναυτεμπορική]: Κίνδυνος να χαθεί το στοίχημα της αναδιάρθρωσης του επιχειρείν

Της Άννας Δόγα
[email protected]

«Φρένο» στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που είναι κρίσιμες για την ανάκαμψη της οικονομίας βάζουν τα νομικά κενά του πλαισίου διαχείρισης των NPLs. Εκτιμάται ότι μόνο η καθυστέρηση που καταγράφεται στη θέσπιση της νομικής προστασίας τραπεζικών στελεχών εμποδίζει τη ρύθμιση τουλάχιστον του 30% των δανείων που βαρύνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για εταιρείες που έχουν σημαντική θέση σε βασικούς κλάδους της οικονομίας και η αναγκαία αναδιάρθρωσή τους θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

Όπως τονίζουν στη «Ν» τραπεζικά στελέχη, χωρίς τη νομική κάλυψη των στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δεν είναι δυνατή η επίλυση του γόρδιου δεσμού των «κόκκινων» δανείων και άρα, η επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Εάν συνεκτιμηθούν τα εμπόδια που προκαλούν η καθυστέρηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η καθυστέρηση στη νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα να μένουν «ανενόχλητοι» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που οφείλουν στο σύστημα πάνω από 20 δισ. ευρώ, και η δυσκαμψία στη δευτερογενή αγορά δανείων, καταδεικνύεται η δυσκολία των τραπεζών να καλύψουν τους στόχους μείωσης των NPEs.

Ειδικά η νομική κάλυψη των στελεχών που αποφασίζουν αναδιαρθρώσεις δανείων και πιθανό «κούρεμα» οφειλών είναι κρίσιμη σε μεγάλα επιχειρηματικά ανοίγματα. Τραπεζίτες με γνώση της αγοράς εκτιμούν ότι στο κομμάτι των επιχειρήσεων με δανειακή έκθεση άνω των 25 εκατ. ευρώ -και συνολικά δάνεια της τάξης των 40 δισ. ευρώ- τουλάχιστον οι τρεις στις δέκα υποθέσεις «παγώνουν» ελλείψει της νομικής προστασίας, καθώς τα αρμόδια στελέχη είναι απρόθυμα να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες υπό τη δαμόκλειο σπάθη των εισαγγελέων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!