Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Κύμα αντιδράσεων στον διαγωνισμό για την ανέλκυση του Sea Diamond
[Η Ναυτεμπορική]: Κύμα αντιδράσεων στον διαγωνισμό για την ανέλκυση του Sea Diamond

[Η Ναυτεμπορική]: Κύμα αντιδράσεων στον διαγωνισμό για την ανέλκυση του Sea Diamond

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί η απόφαση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ανέλκυση του ναυαγισμένου κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην Καλντέρα της Σαντορίνης, με αντίτιμο 350 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία και οι αλληλοασφαλιστικοί οργανισμοί αντιδρούν και αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης διέταξε την ανάκληση του διαγωνισμού ανέλκυσης, κρίνοντας ότι η ΔΑΛ δεν έχει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Την ίδια στιγμή πάντως, και πέραν των ανοικτών ζητημάτων, εκκρεμεί και η δίκη στο Εφετείο Πειραιά, το οποίο έχει αναθέσει σε ομάδα πραγματογνωμόνων να αποφανθούν εάν η ανέλκυση του συγκεκριμένου ναυαγίου είναι εφικτή. Ταυτόχρονα, η δημοσιοποίηση του διαγωνισμού από τη ΔΑΛ τράβηξε τα βλέμματα διεθνών οίκων ναυαγιαιρέσεων, οι οποίοι, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ν», παρακολουθούν τις εξελίξεις και προτίθενται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι όμως στη βάση των όρων και των προϋποθέσεων του διαγωνισμού.

Προκήρυξη για 350 εκατ. ευρώ

Η ΔΑΛ στις 9 Δεκεμβρίου 2019 προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό με καταληκτική ημερομηνία τις 20/1/2020, με σφραγισμένες προσφορές για την ανέλκυση, απομάκρυνση του συγκεκριμένου ναυαγίου ύψους 350.000.000,00 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.Η Αρχή στην προκήρυξη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο δημόσιος φορέας είναι επιφορτισμένος με την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στα λιμάνια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και οφείλει να προβεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επιβάλλει ο ν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!