Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Oι κεντρικές τράπεζες, η ύφεση και το δίλημμα του πληθωρισμού
[Η Ναυτεμπορική]: Oι κεντρικές τράπεζες, η ύφεση και το δίλημμα του πληθωρισμού

[Η Ναυτεμπορική]: Oι κεντρικές τράπεζες, η ύφεση και το δίλημμα του πληθωρισμού

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Ο κόσμος βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, προειδοποιούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εαρινή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, επικαλούμενο τις προκλήσεις που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη. Σε αυτόν τον κόσμο των πολύ χαμηλών επιτοκίων και του αναιμικού πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες έχουν περιορισμένα μέσα στη διάθεσή τους για την καταπολέμηση μιας ύφεσης. Και, για πρώτη φορά στην ιστορία, βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα επανεξέτασης της βασικής τους εντολής, που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης και τις ενέσεις ρευστότητας, δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο.

Προτάσεις βελτίωσης

Στις ΗΠΑ, οι προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ομάδα αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ για πιθανούς τρόπους βελτίωσης της νομισματικής στρατηγικής και καλύτερη διαχείριση της οικονομίας αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν πράγματι τη βούληση ή τον τρόπο να εφαρμόσουν μια νέα στρατηγική, όπως τη στόχευση του μέσου πληθωρισμού (average inflation targeting), η οποία επιτρέπει στις τιμές να κινηθούν πάνω από ή και κάτω από τον στόχο 2% για κάποιο χρονικό διάστημα.

Παρότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει αποκλείσει την προς τα πάνω αναθεώρηση του στόχου 2%, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας πιο ευέλικτης στρατηγικής, δηλαδή να επιτρέπει στις τιμές να αυξάνονται πάνω από το 2% σε περιόδους ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών, όπως αυτή που διανύει τώρα η αμερικανική οικονομία, ώστε να αναπληρώνονται οι φάσεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!