Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Σε κάμψη βασικοί οικονομικοί δείκτες από την αρχή του έτους
[Η Ναυτεμπορική]: Σε κάμψη βασικοί οικονομικοί δείκτες από την αρχή του έτους

[Η Ναυτεμπορική]: Σε κάμψη βασικοί οικονομικοί δείκτες από την αρχή του έτους

Κάμψη παρουσίασαν τον Μάρτιο οι ελληνικές εξαγωγές και σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα.

Ανησυχητικά μηνύματα προκύπτουν από την πορεία βασικών δεικτών της οικονομίας. Ενώ ο πήχης για τη φετινή χρονιά είναι στο +2,3% όσον αφορά το ΑΕΠ, από την πορεία συγκεκριμένων δεικτών κατά τους πρώτες μήνες του χρόνου δεν αποπνέει αισιοδοξία ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Οι εξαγωγές -δείκτης-στυλοβάτης της ανάπτυξης που καταγράφηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια- είχαν μείωση τον Μάρτιο, ενώ στο πρώτο τρίμηνο η αύξησή τους σε σχέση με πέρυσι είναι οριακή (+1,6%). Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος σε σχέση με πέρυσι: στο φετινό πρώτο τρίμηνο το έλλειμμα έφτασε στα 5,96 δισ. ευρώ από 5,323 δισ. ευρώ πέρυσι. Πτωτικά ξεκίνησε η χρονιά και για την οικοδομική δραστηριότητα, καθώς στο πρώτο δίμηνο καταγράφεται μείωση 17,5% στον όγκο, ενώ μείωση της τάξεως του 2,7% καταγράφηκε τον Μάρτιο και στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, με αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο να είναι πλέον οριακά θετικό, σε ποσοστό 1,4%.

To εμπορικό ισοζύγιο

Κάμψη παρουσίασαν τον Μάρτιο οι ελληνικές εξαγωγές και σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα. Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται σε θετικό έδαφος και σύμφωνα με τον ΠΣΕ αποδεικνύεται πως αντέχουν στους διεθνείς κραδασμούς αλλά και στα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό (υψηλή φορολογία, έλλειψη ρευστότητας κ.ά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!