Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ισχνή η συμμετοχή των τραπεζών στα επενδυτικά εταιρικά κεφάλαια
[Η Ναυτεμπορική]: Ισχνή η συμμετοχή των τραπεζών στα επενδυτικά εταιρικά κεφάλαια

[Η Ναυτεμπορική]: Ισχνή η συμμετοχή των τραπεζών στα επενδυτικά εταιρικά κεφάλαια

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Περιορισμένη διαπιστώνεται η συνεργασία των τραπεζών με τις ελληνικές επιχειρήσεις σε έρευνα της Kapa Research (Enterprise Surveys) για λογαριασμό του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία καταγράφεται πως μόλις το 5% των συνολικών επενδύσεων χρηματοδοτείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ περίπου 1 στις 3 μικρές και μεσαίες εταιρείες συνεργάζεται μαζί τους για θέματα δανεισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που περιγράφει το επιχειρηματικό προφίλ της χώρας, ο τραπεζικός τομέας συμμετέχει κατά 5% στις συνολικές επενδύσεις για πάγια στοιχεία, ενώ οι ελληνικές εταιρείες φαίνεται ότι εξαρτούν την επενδυτική τους δραστηριότητα από ίδια κεφάλαια κατά 89%. Τα δε ίδια κεφάλαια αποτελούν εσωτερική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της εταιρείας και όχι το «μετοχικό κεφάλαιο», δηλαδή δεν προέρχονται από αύξηση κεφαλαίου με εξωτερική χρηματοδότηση, η οποία φαίνεται να συμμετέχει μόλις στο 1% της επενδυτικής δραστηριότητας. Επίσης ένα χαμηλό ποσοστό χρηματοδότησης, που φτάνει στο 4%, αφορά ρευστότητα η οποία εξασφαλίζεται από πιστώσεις σε προμηθευτές. Επίσης 1% πραγματοποιείται μέσα από άλλες πηγές, όπως μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή προσωπικά δίκτυα.

Οι πλούσιες χώρες
Η έρευνα αναφέρει ότι η υπέρμετρη εξάρτηση από ίδια κεφάλαια μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας δυνητικά ανεπαρκούς χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εξάρτηση διαπιστώνεται ιδιαίτερα ισχυρή στην Ελλάδα σε σχέση με τη μέση εξάρτηση στις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα από την περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας αλλά και τις «πλούσιες» χώρες στις οποίες με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανήκει και η Ελλάδα. Ειδικότερα στις χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας η χρηματοδότηση από τις τράπεζες φτάνει στο 14% και η εσωτερική χρηματοδότηση φτάνει το 73%, ενώ στις «πλούσιες χώρες» τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 17% και 71%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!