Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Με υψηλότερους στόχους ο προϋπολογισμός στη Βουλή
[Η Ναυτεμπορική]: Με υψηλότερους στόχους ο προϋπολογισμός στη Βουλή

[Η Ναυτεμπορική]: Με υψηλότερους στόχους ο προϋπολογισμός στη Βουλή

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Μετά τις παραδοχές της Κομισιόν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα κλείσει στο 3,8% και ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι σύμφωνος με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους παράγοντας πρωτογενές πλεόνασμα, ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού σήμερα στη Βουλή.
Η κυβέρνηση θα επιμείνει στο ότι το ΑΕΠ θα «φουσκώσει» με ρυθμό 2,8%, παρά τη χθεσινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% (αλλά και την ενδιάμεση εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάπτυξη 2,4%-2,5%). Επίσης, θα «ανεβάσει» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, το οποίο εκτιμήθηκε στο 3,6% με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τώρα αναμένεται να εκτιμηθεί εκ νέου στο 3,8%, ακριβώς δηλαδή όσο και η χθεσινή εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών.
Άλλωστε, η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της Κομισιόν διευκολύνει και τα σχέδια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο μέσα στο 2019 προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το 3ο θετικό στοιχείο για την κυβέρνηση μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Κομισιόν έχει να κάνει με τον εθνικό στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ειδικά για την περίοδο 2021-2022. Μετά τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, χθες και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης, παραπέμποντας βέβαια στη «μέτρηση» των επιπτώσεων στο δημόσιο χρέος από τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!