Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: ΗΠΑ: Το Κογκρέσο χτίζει «τείχος» για τις κινεζικές επιχειρήσεις
[Η Ναυτεμπορική]: ΗΠΑ: Το Κογκρέσο χτίζει «τείχος» για τις κινεζικές επιχειρήσεις

[Η Ναυτεμπορική]: ΗΠΑ: Το Κογκρέσο χτίζει «τείχος» για τις κινεζικές επιχειρήσεις

Την ώρα που αξιωματούχοι της αμερικανικής και της κινεζικής κυβέρνησης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου ευρείας κλίμακας, το αμερικανικό Κογκρέσο προωθεί νομοσχέδιο, το οποίο του δίνει περισσότερες εξουσίες στο να μπλοκάρει εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές.

Η νομοθετική πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο μίας περίπλοκης προσπάθειας να αντιμετωπιστούν θέματα τόσο οικονομικού και τεχνολογικού ανταγωνισμού όσο και εθνικής ασφάλειας, που εγείρει η κινεζική «επέλαση» σε αμερικανικό έδαφος, όπως επισημαίνουν βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ.

Αν και έχουν και στο παρελθόν γίνει ανάλογες προσπάθειες, η νέα πρωτοβουλία έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει από τη μία να πιέσει το Πεκίνο να περιορίσει δραστικά το εμπορικό του πλεόνασμα και από την άλλη επιζητά τη συνεργασία του στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

Το νομοσχέδιο επεκτείνει αισθητά τις εξουσίες της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων και τη δυνατότητά της να μπλοκάρει deals επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας. Παράλληλα της δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί και τις συναλλαγές αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Αν και τυπικά αφορά όλες τις επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, το Κογκρέσο δεν έχει κρύψει ότι έχει κατά νου πρωτίστως την Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν στο πρόσφατο παρελθόν βάλει φρένο στα σχέδια μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων να αποκτήσουν αμερικανικές σε ευαίσθητους τομείς, που συνδέονται με την υψηλή τεχνολογία και την άμυνα.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!