Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 13 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ηλεκτρονική Πολεοδομία: Αφορά καταναλωτές, επενδυτές, μηχανικούς
[Η Ναυτεμπορική]: Ηλεκτρονική Πολεοδομία: Αφορά καταναλωτές, επενδυτές, μηχανικούς

[Η Ναυτεμπορική]: Ηλεκτρονική Πολεοδομία: Αφορά καταναλωτές, επενδυτές, μηχανικούς

Του Γιώργου Κουτίνα*

Πρόκειται για το σύγχρονο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών σύμφωνα με το οποίο οι μελέτες υποβάλλονται ηλεκτρονικά χωρίς την άμεση εμπλοκή της Πολεοδομίας, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με το νέο σύστημα της “Ηλεκτρονικής Πολεοδομίας” θα δίνεται η δυνατότητα στους φορείς του δημοσίου, στους Μηχανικούς ή σε ενδιαφερόμενους Ιδιώτες, να πληροφορούνται με «ένα κλικ» τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο, όπως και τα δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας που προσδιορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης και προστασίας της ακίνητης περιουσίας.
Είναι προφανές πως το νέο σύστημα πολεοδόμησης αναβαθμίζει το κύρος των Μηχανικών. Παράλληλα, απαιτεί αξιοπιστία υπηρεσιών με υπευθυνότητα (responsibility) σε ότι αφορά την ηθική υποχρέωση για τήρηση των κανόνων της “τέχνης και της επιστήμης” αλλά και ευθύνη (liability) σε ότι αφορά την εκ του νόμου υποχρέωση για αποζημίωση τυχόν ζημιών από ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις που μπορεί να προκύψουν στο στάδιο της κατασκευής ή της εκμετάλλευσης / χρήσης του ακινήτου.

Ρόλος και ευθύνη Μηχανικού

Ο ρόλος του Μηχανικού είναι να μελετά, να επιβλέπει και να διαχειρίζεται έργα αναλαμβάνοντας τις όποιες συνέπειες από αμέλεια, λάθη ή παραλείψεις του. Η αρχή αυτή, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική εμπειρία, βασίζεται σε αντίστοιχη σύμβαση με τον εκάστοτε Εργοδότη (Επενδυτή, Ιδιοκτήτη) και σε σχετικές νομικές διατάξεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!