Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Οικοδομή: Πώς θα εφαρμοστεί η αναστολή του ΦΠΑ, τι φέρνει στην αγορά
[Η Ναυτεμπορική]: Οικοδομή: Πώς θα εφαρμοστεί η αναστολή του ΦΠΑ, τι φέρνει στην αγορά

[Η Ναυτεμπορική]: Οικοδομή: Πώς θα εφαρμοστεί η αναστολή του ΦΠΑ, τι φέρνει στην αγορά

Σε μία προσπάθεια να δοθεί νέα πνοή στην οικοδομή, που δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πολυετούς, βαθιάς ύφεσης, η κυβέρνηση παγώνει τον ΦΠΑ με αναδρομική ισχύ από το 2006. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η νομοθετική διάταξη θα περιλαμβάνει και τη θέσπιση έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευών κατοικίας, μέτρο, το οποίο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους.

Η προωθούμενη νομοθετική διάταξη θα προβλέπει ότι θα πάψει να επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα νεόδμητα ακίνητα ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του 2020 σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, είτε δεν θα επιβάλλεται καθόλου φόρος μεταβίβασης (αν πληρούνται τα κριτήρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας) είτε θα επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 3%.

Ξεκαθαρίζει έτσι το τοπίο και μπαίνουν τέλος στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούσαν έως τώρα, συντηρώντας αβεβαιότητα και διστακτικότητα.

Πώς θα γίνει η εφαρμογή του μέτρου

Η αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα κτίσματα τα οποία έχουν οικοδομικές άδειες εκδοθείσες από την 1η-1-2006 και μετά και είτε έχουν παραμείνει ημιτελή μέχρι σήμερα είτε έχουν αποπερατωθεί αλλά έχουν μείνει μέχρι σήμερα απούλητα.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει θετική επίπτωση στη ζήτηση όχι μόνο νεοανεγερθέντων κτισμάτων, αλλά και οικοδομών που έχουν αποπερατωθεί εδώ και πολλά χρόνια όμως έχουν μείνει απούλητες λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 10 ετών, η οποία είχε ως πρώτο θύμα της την οικοδομική δραστηριότητα.

Χιλιάδες κτίσματα ημιτελή ή αποπερατωμένα μόνο ως προς τις βασικές κατασκευαστικές εργασίες αλλά μη πλήρως ολοκληρωμένα στην τελική μορφή κατασκευής τους (οικοδομές σοβαντισμένες αλλά χωρίς ακόμη ολοκληρωμένες τις εργασίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, αλουμινάδων, μαραγκών και άλλων επιτηδευματιών) καθώς και οικοδομές πλήρως αποπερατωμένες εδώ και πολύ καιρό θα μπορούν να πωληθούν ευκολότερα πλέον καθώς οι τιμές πώλησής τους θα μειωθούν, δεδομένου ότι οι πρώτες μεταβιβάσεις τους για χρήση δεν θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24% αλλά με φόρο μεταβίβασης 3% επί των αντικειμενικών αξιών τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!