Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Ιαπωνία: Ανακαλύφθηκε φυτό που δεν φωτοσυνθέτει ούτε ανθίζει
[Η Ναυτεμπορική]: Ιαπωνία: Ανακαλύφθηκε φυτό που δεν φωτοσυνθέτει ούτε ανθίζει

[Η Ναυτεμπορική]: Ιαπωνία: Ανακαλύφθηκε φυτό που δεν φωτοσυνθέτει ούτε ανθίζει

Η ανακάλυψη του Gastrodia kuroshimensis προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία να παρατηρηθούν περαιτέρω όχι μόνο τα μυκητο-ετεροτροφικά φυτά, αλλά να κατανοηθούν καλύτερα επίσης τα κλειστόγαμα είδη.

Ένα νέο είδος φυτού ανακαλύφθηκε στο νησί Κουροσίμα της Ιαπωνίας. Με την ονομασία Gastrodia kuroshimensis, το φυτό είναι μοναδικό στο ότι ούτε φωτοσυνθέτει ούτε ανθίζει.

Το φυτό είναι μυκητο-ετεροτροφικό, δηλαδή δεν χρειάζεται φωτοσύνθεση για τροφή και αντ’ αυτού βασίζεται στους μύκητες ξενιστές του, αλλά και επίσης κλειστόγαμο, που σημαίνει ότι παράγει λουλούδια που δεν ανθίζουν ποτέ.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Κόμπε, Κέντζι Σουετσούγκου, ανακάλυψε σε ταξίδι του στο νησί Κουροσίμα περίπου εκατό φυτά και μετά από λεπτομερή εξέταση επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για νέο είδος.

Τα μυκητο-ετεροτροφικά φυτά έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ερευνητών εδώ και καιρό, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με αυτά, καθώς είναι δύσκολο να παρατηρηθούν, δεδομένου ότι είναι μικρά σε μέγεθος, σπάνια και δύσκολο να εντοπιστούν, διότι συνήθως ευδοκιμούν υπογείως, με τα υπέργεια όργανα να εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια των περιόδων καρποφορίας και ανθοφορίας.

Τα κλειστόγαμα φυτά καταναλώνουν λιγότερους πόρους και μπορούν να προσφέρουν καλύτερη αναπαραγωγική βεβαιότητα, δεδομένου ότι μπορούν να απελευθερώσουν σπόρους ακόμη και υπό λιγότερο από ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!