Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: ΓΣΕΒΕΕ: Ζητεί από τη Βουλή απαντήσεις για τα κόκκινα δάνεια
[Η Ναυτεμπορική]: ΓΣΕΒΕΕ: Ζητεί από τη Βουλή απαντήσεις για τα κόκκινα δάνεια

[Η Ναυτεμπορική]: ΓΣΕΒΕΕ: Ζητεί από τη Βουλή απαντήσεις για τα κόκκινα δάνεια

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και τις Κοινοβουλευτικές ομάδες απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με τη σύγκληση αρμόδιας επιτροπής για απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως η ψήφιση από τη Βουλή και η δημοσίευση σε ΦΕΚ (4649/2019) του νόμου με την ονομασία «Πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» (Ηρακλής), που αφορά την παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό Δημόσιο προς τις τράπεζες για την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), «κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης θα συμβάλει στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.

Υπολογίζεται ότι θα επιτρέψει τη μείωση των ΜΕΔ ακόμη και κατά 40%. Κι έτσι θα δημιουργηθούν οι όροι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, επιλύοντας το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, ωστόσο, εγείρονται ορισμένα ερωτηματικά, που αφορούν θέματα διαφάνειας:

«Στα τιτλοποιημένα δάνεια τα οποία θα διαθέσουν προς πώληση οι τράπεζες θα περιλαμβάνονται δάνεια διαφορετικού βαθμού πιστοληπτικής αξιολόγησης. Εξ ου και η διάκριση σε ομολογίες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, όπως ορίζονται στο άρθρο 2, με το ελληνικό Δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις στις «ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που πρέπει προηγουμένως να λάβουν κατηγορία αξιολόγησης ΒΒ-, Ba3, BB, BBL ή υψηλότερη», όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 του νόμου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!