Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
13 °C 4 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 13 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Γρίφος η πορεία της αγοράς των οικιστικών ακινήτων
[Η Ναυτεμπορική]: Γρίφος η πορεία της αγοράς των οικιστικών ακινήτων

[Η Ναυτεμπορική]: Γρίφος η πορεία της αγοράς των οικιστικών ακινήτων

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), οι τιμές οικιστικών ακινήτων στην Ελλάδα αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος κατά 0,5% και να αυξηθούν κατά 0,5% το 2019 και 1% το 2020.

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί στην παρούσα συγκυρία η πορεία της αγοράς των οικιστικών ακινήτων, καθώς η όποια ζήτηση παρατηρείται είναι εντοπισμένη σε συγκεκριμένες κατηγορίες και περιοχές και την ίδια στιγμή, όσο η πραγματική οικονομία παραμένει «ασθενής» και οι τράπεζες δανειοδοτούν με το σταγονόμετρο, δεν πρόκειται να αυξηθούν οι αγοραπωλησίες.

Στελέχη του real estate κάνουν λόγο για οριακή μείωση των τιμών των κατοικιών και φέτος, με αντιστροφή του προσήμου για το 2019 (οριακή), προσθέτοντας ωστόσο πως ανά πάσα στιγμή η εικόνα μπορεί να αλλάξει, π.χ. από ένα μαζικό ξεπούλημα κατοικιών που είναι συνδεδεμένα με «κόκκινα» δάνεια.

Οι εκτιμήσεις
Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority – EBA) σύμφωνα με τις οποίες, στο βασικό σενάριο, οι τιμές οικιστικών ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος κατά 0,5% και να αυξηθούν κατά 0,5% το 2019 και 1% το 2020. Το δυσμενές σενάριο προβλέπει πτώση τιμών κατά 7,3% φέτος, 6,7% το 2019 και 3,6% το 2020.

Η μικρή διαφοροποίηση που παρατηρείται στα επαγγελματικά ακίνητα εμφανίζεται και στην περίπτωση των εκτιμήσεων της ΕΒΑ, όπου το βασικό σενάριο για τις τιμές τους αναφέρει ετήσια αύξηση κατά 0,3% για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια. Με βάση το δυσμενές σενάριο, οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 9,2% φέτος, 6,1% το 2019 και 2,2% το 2020.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!