Σάββατο, 26 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Η Γιοβάννα επιστρέφει με ένα αφιέρωμα στον Σπήλιο Μεντή
[Η Ναυτεμπορική]: Η Γιοβάννα επιστρέφει με ένα αφιέρωμα στον Σπήλιο Μεντή

[Η Ναυτεμπορική]: Η Γιοβάννα επιστρέφει με ένα αφιέρωμα στον Σπήλιο Μεντή

Επιστρέφοντας στη σκηνή μετά από μεγάλη απουσία, η ερμηνεύτρια Γιοβάννα αφιερώνει αποκλειστικά στον συνθέτη Σπήλιο Μεντή (1912-1969) μία ξεχωριστή συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Half Note (Τριβωνιανού 17 – Μετς), την Πέμπτη 19 Απριλίου, στις 9.30 το βράδυ.

Η παρουσία του Σπήλιου Μεντή (πατέρα της ηθοποιού Νένας Μεντή) στο ελληνικό τραγούδι υπήρξε σημαντική, την ίδια εποχή που μεσουρανούσαν ο Μάνος Χατζηδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Έγραψε γύρω στα 70 – 80 τραγούδια, τα πιο πολλά σε στίχους δικούς του, αλλά και σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη και Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Βραβευμένος πολλές φορές στα ελληνικά Φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εμπιστεύτηκε τα τραγούδια του στη Γιοβάννα, η οποία υπήρξε η σημαντικότερη και εκφραστικότερη ερμηνεύτρια του έργου του.

Όταν η Γιοβάννα αποσύρθηκε από το τραγούδι και αφοσιώθηκε στη συγγραφή, τα τραγούδια του Σπήλιου Μεντή έμειναν στο συρτάρι. Τώρα, με αφορμή αυτήν τη συναυλία, στην οποία θα ερμηνεύσει -με τη συνοδεία του πιανίστα Χρήστου Κουμούση- δεκαοκτώ τραγούδια σε μουσική και στίχους του Σπήλιου Μεντή, αλλά και σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου από τους «Καημούς της γειτονιάς», η Γιοβάννα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ χρέος μου απέναντι στα ωραία δημιουργήματά του, στη μνήμη του, στην οικογένειά του και στη φωνή μου που ακόμα επιμένει, να τα παρουσιάσω στο σήμερα, αλλά και σε πολλούς που τα θυμούνται με αγάπη από εκείνη την εποχή».

Με μεγάλη καριέρα στο ελαφρύ τραγούδι και στη λογοτεχνία

Κόρη του ζωγράφου Κώστα Φάσσου και βραβευμένη μονωδός του Ωδείου Αθηνών, η Γιοβάννα έκανε καριέρα στο ελαφρύ τραγούδι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!