Σάββατο, 25 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Γιοχάνες Χαν: Οδηγός και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή οι Πρέσπες
[Η Ναυτεμπορική]: Γιοχάνες Χαν: Οδηγός και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή οι Πρέσπες

[Η Ναυτεμπορική]: Γιοχάνες Χαν: Οδηγός και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή οι Πρέσπες

Η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει και σε άλλες συμφωνίες στα Βαλκάνια, αναφέρει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

«Νομίζω ότι και οι δύο ήμασταν πολύ επιτυχημένοι, και οι ΗΠΑ ήταν πολύ υποστηρικτικές σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα Βόρεια Μακεδονία», τονίζει ο Χαν σε συνέντευξή του στην Washington Post, αναφερόμενος στην επίλυση του ονοματολογικού.

Ο Επίτροπος ελπίζει ότι η επίλυση της διαφωνίας ονόματος θα αποτελέσει πρόδρομο για τα ψηφίσματα άλλων αντιπαραθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της «ακινησίας» στο διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, το οποίο ανέφερε ότι προκλήθηκε από τους δασμούς που επέβαλε το Κοσσυφοπέδιο στις εισαγωγές από τη Σερβίας πέρυσι. Η επίλυση του εμπορικού ζητήματος αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, γράφει η Washington Post.

Σχολιάζοντας τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, λέει ότι η Ουάσιγκτον είχε ρόλο οδηγού στην περιοχή, και όχι οι Βρυξέλλες, στους πολέμους της δεκαετίας του 1990 και μετά. «Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή. Νομίζω ότι είναι πολύ χαρούμενοι που είμαστε σήμερα σε θέση οδηγού στην περιοχή», εξηγεί ο Χαν, προσθέτοντας ότι η κατάσταση έχει αλλάξει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «σχεδόν καθόλου» επιχειρηματικά ενδιαφέροντα στην περιοχή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!