Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Γερμανία: Διχάζει η απόφαση να μεταφερθούν οι φάκελοι της Στάζι
[Η Ναυτεμπορική]: Γερμανία: Διχάζει η απόφαση να μεταφερθούν οι φάκελοι της Στάζι

[Η Ναυτεμπορική]: Γερμανία: Διχάζει η απόφαση να μεταφερθούν οι φάκελοι της Στάζι

Η Μπούτεστανγκ ψήφισε χθες για ένα ευαίσθητο θέμα που εξακολουθεί να διχάζει στη Γερμανία. Και, παρά τις αντιρρήσεις ιστορικών και όχι μόνο, αποφάσισε μία εβδομάδα πριν από την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, την εθνική εορτή για την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της χώρας, ότι τώρα είναι η ώρα να μεταφερθούν οι τεράστιοι φάκελοι της Στάζι στα Αρχεία του Κράτους.

Από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, εκατομμύρια φάκελοι οι οποίοι είχαν συνταχθεί για τους «ύποπτους» πολίτες, με τη συνδρομή εκατοντάδων χιλιάδων συνεργατών και πρακτόρων της μυστικής αστυνομίας, βρίσκονταν στη διάθεση κάθε Ανατολικογερμανού που ήθελε να διαβάσει τι γνώριζε η Στάζι για τη ζωή του – και ποιος από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον είχε δώσει τις πληροφορίες.

Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι με τη μεταφορά των φακέλων θα εξασφαλιστεί η καλύτερη πρόσβαση σε αυτούς, καθώς και η ασφαλέστερη διατήρησή τους. Οι ιστορικοί ωστόσο αντιτείνουν ότι είναι ένα είδος «καπακώματος» της ιστορίας.

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος, το 1989, αξιωματούχοι της Στάζι επιχείρησαν απεγνωσμένα να καταστρέψουν τόνους φακέλων, ακόμη και κόβοντας τους σε μικρά κομματάκια με τα χέρια τους. Το έργο τους σταμάτησαν επιτροπές πολιτών, οι οποίοι κατέσχεσαν ό,τι έμεινε από τους φακέλους για να τους κληροδοτήσουν στις επόμενες γενεές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!