Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: FT: H E.E. θέλει να ξαναγράψει τους δημοσιονομικούς κανόνες υπό την απειλή της ύφεσης
[Η Ναυτεμπορική]: FT: H E.E. θέλει να ξαναγράψει τους δημοσιονομικούς κανόνες υπό την απειλή της ύφεσης

[Η Ναυτεμπορική]: FT: H E.E. θέλει να ξαναγράψει τους δημοσιονομικούς κανόνες υπό την απειλή της ύφεσης

Αλλαγές στους κανόνες δημοσιονομικές πειθαρχίας επεξεργάζονται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. Στόχος είναι να απλοποιηθεί το πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και να δοθεί περισσότερη ευελιξία, ώστε να να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να χορηγήσουν τις απαραίτητες τονωτικές ενέσεις στην ανάπτυξη.

Στις Βρυξέλλες επιχειρούν να «ξαναγράψουν» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με στόχο μεταξύ άλλων να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των κρατών μελών στην επιβολή των κανόνων από την Κομισιόν. Το έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή των FT, παραδέχεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει οδηγήσει σε «μη συνετές δημοσιονομικές θέσεις» και «προκυκλικές πολιτικές», που επιβάλλουν υπερβολικά αυστηρά όρια σε δοκιμαζόμενες κυβερνήσεις.

Μία από τις σημαντικότερες προτεινόμενες μεταβολές στο έγγραφο αυτό αφορά τους κανόνες για το δημόσιο χρέος, που προβλέπει την εισαγωγή «ορθολογικών και βιώσιμων στόχων για μείωση του χρέους για τις πλέον ευάλωτες οικονομίες». Προς το παρόν για τις εν λόγω χώρες απαιτείται μία μείωση του υπερβάλλοντος χρέους – με στόχο το 60% του ΑΕΠ και με ρυθμό μείωσης κατά ένα εικοστό ετησίως κατά μέσο όρο μέσα σε μία τριετία. Πολλοί αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν πως ο στόχος τούτος είναι ανέφικτος για πολλές κυβερνήσεις, ιδίως όταν οι οικονομίες επιβραδύνουν και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Γερμανία θα εγκαταλείψει υπό την αυξανόμενη απειλή της ύφεσης το δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!