Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Ναυτεμπορική]: Φως στο μυστήριο αιγυπτιακής μούμιας ηλικίας 4.000 ετών, από το FBI
[Η Ναυτεμπορική]: Φως στο μυστήριο αιγυπτιακής μούμιας ηλικίας 4.000 ετών, από το FBI

[Η Ναυτεμπορική]: Φως στο μυστήριο αιγυπτιακής μούμιας ηλικίας 4.000 ετών, από το FBI

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (Federal Βureau οf Ιnνestigatiοn, FBI) των ΗΠΑ, κατάφερε να λύσει ένα μυστήριο σχεδόν 100 ετών για την ταυτότητα ενός κεφαλιού αιγυπτιακής μούμιας ηλικίας 4.000 ετών, έπειτα από συλλογή DNA από δόντι της.

Το 1915, όταν και ανακαλύφθηκε το κεφάλι της μούμιας σε λεηλατημένο τάφο στην αρχαία πόλη της Αιγύπτου Deir el-Bersha, οι αρχαιολόγοι ήταν προβληματισμένοι για την ταυτότητά της. Αν και αποκάλυψαν πως ο τάφος άνηκε σε έναν κυβερνήτη ονόματι Djehutynakht και τη σύζυγό του, το κεφάλι αυτό δεν είχε ταυτοποιηθεί. «Δεν γνωρίζαμε αν ήταν ο Djehutynakht ή η σύζυγός του», αναφέρει η Rita Freed, επιμελήτρια του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης (Boston Museum of Fine Arts – MFA), όπου βρίσκονται όλα τα ευρήματα του τάφου αυτού.

Πέρασαν σχεδόν 100 χρόνια και χάρις στην έρευνα του FBI, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό «Genes», οι ερευνητές μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι το κεφάλι της μούμιας είναι ανδρικό και ανήκει στον ίδιο τον κυβερνήτη.

Για την Rita Freed, αυτό δεν σηματοδοτεί μόνο την αποκρυπτογράφηση του αινίγματος αυτού αλλά είναι και μία απόδειξη πως έχει γίνει τεράστια τεχνολογική πρόοδος. «Τώρα γνωρίζουμε ότι το FBI έχει αναπτύξει μια τεχνική που επιτρέπει να “διαβάσουν” αρχαίο DNA. Αν μπορούν να το κάνουν με μια μούμια 4.000 ετών, μπορούν να το κάνουν με οτιδήποτε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!