Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
27 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
26 °C 3 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Το «φιλί αποχαιρετισμού» του διαστημοπλοίου Cassini: Τελευταίο πέρασμα από τον Τιτάνα
[Η Ναυτεμπορική]: Το «φιλί αποχαιρετισμού» του διαστημοπλοίου Cassini: Τελευταίο πέρασμα από τον Τιτάνα

[Η Ναυτεμπορική]: Το «φιλί αποχαιρετισμού» του διαστημοπλοίου Cassini: Τελευταίο πέρασμα από τον Τιτάνα

Το διαστημόπλοιο Cassini της NASA στις 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να βρει το τέλος του, πραγματοποιώντας μια «βουτιά» στον Κρόνο, μετά από ένα τελικό, μακρινό πέρασμα από το γιγαντιαίο φεγγάρι του πλανήτη, τον Τιτάνα.

Τη Δευτέρα το διαστημόπλοιο πλησίασε τον Τιτάνα σε απόσταση μέχρι και 119.049 χλμ από την επιφάνειά του, τραβώντας φωτογραφίες και συγκεντρώνοντας δεδομένα προς αποστολή στη Γη. Πλοηγοί θα αναλύσουν την τροχιά του, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ότι βρίσκεται στη σωστή πορεία για να πραγματοποιήσει την «εφόρμησή» του στον Κρόνο τη σωστή στιγμή και στο σωστό σημείο και ύψος.

Ανεπίσημα, το πέρασμα αυτό χαρακτηρίζεται ως «φιλί αποχαιρετισμού» από τους μηχανικούς της αποστολής, επειδή παρείχε μια βαρυτική ώθηση η οποία έβαλε το διαστημόπλοιο στην πορεία για το τέλος του, στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Κρόνου. Η γεωμετρία του περάσματος κάνει το Cassini να επιβραδύνει ελαφρά στην τροχιά του γύρω από τον Κρόνο. Αυτό μειώνει το υψόμετρο στο οποίο πετά πάνω απο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα το σκάφος να φτάσει κάποια στιγμή πολύ βαθιά στην ατμόσφαιρα του Κρόνου για να μπορεί να επιβιώσει: Εν τέλει, η τριβή με την ατμόσφαιρα θα κάνει το Cassini να καεί.

Στα 13 χρόνια της αποστολής του στο σύστημα του Κρόνου, το Cassini έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες περάσματα από τον Τιτάνα, περιλαμβανομένων 127 τα οποία ήταν υψηλής ακριβείας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!