Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: φ-Sat: Τεχνητή νοημοσύνη στο διάστημα
[Η Ναυτεμπορική]: φ-Sat: Τεχνητή νοημοσύνη στο διάστημα

[Η Ναυτεμπορική]: φ-Sat: Τεχνητή νοημοσύνη στο διάστημα

Εντός μερικών μηνών αναμένεται να εκτοξευτεί ο πρώτος ευρωπαϊκός δορυφόρος που θα επιδείξει πώς συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία αποστολής δεδομένων παρατήρησης Γης πίσω στον πλανήτη μας. Υπό την ονομασία φ-Sat, η τεχνολογία αυτή θα βρεθεί στο διάστημα στον έναν από τους δύο μικρούς CubeSats από τους οποίους απαρτίζεται η αποστολή FSSCat, η οποία προτάθηκε από το Universitat Politècnica de Catalunya και αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών και ινστιτούτων.

Οι δύο CubeSats, ο καθένας μεγέθους κουτιού παπουτσιών, θα συλλέγουν δεδομένα που θα καθίστανται διαθέσιμα μέσω των υπηρεσιών του προγράμματος Copernicus, χρησιμοποιώντας προηγμένα όργανα. Επίσης θα διεξαχθούν πειράματα επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων.

Για να επιδείξει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στο διάστημα, ο ΕΟΔ συνεργάστηκε με εταίρους για την ανάπτυξη του φ-Sat, προκειμένου η αποστολή να πάει στο επόμενο επίπεδο. «Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον φ-Sat, και, χάρη στους εταίρους μας, είναι έτοιμο για εκτόξευση. Ζούμε σε συναρπαστικούς καιρούς, ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η ψηφιακή τεχνολογία, σε συνδυασμό με τον πλούτο δορυφορικών πληροφοριών που παρέχεται, και, όντως, την αυξανόμενη ζήτηση για τέτοια δεδομένα, σημαίνουν πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αλλαγή βήματος σχετικά με το μέλλον της παρατήρησης Γης. Και με τον φ-Sat- την πρώτη τεχνητή νοημοσύνη της Ευρώπης στο διάστημα- θα κάνουμε ακριβώς αυτό» είπε ο διευθυντής των προγραμμάτων παρατήρησης Γης του ΕΟΔ, Γιόζεφ Άσμπαχερ.

Η υπερφασματική κάμερα στον έναν από τους CubeSats θα συλλέξει έναν μεγάλο όγκο φωτογραφιών της Γης, κάποιες από τις οποίες δεν θα είναι κατάλληλες προς χρήση λόγω νεφών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!