Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: «Εξωτικά» κέρδη και κινδύνους κρύβουν οι «μεθόριες» αγορές
[Η Ναυτεμπορική]: «Εξωτικά» κέρδη και κινδύνους κρύβουν οι «μεθόριες» αγορές

[Η Ναυτεμπορική]: «Εξωτικά» κέρδη και κινδύνους κρύβουν οι «μεθόριες» αγορές

Eάν οι αναδυόμενες αγορές είναι το «μαύρο πρόβατο» της επενδυτικής οικογένειας, προσφέροντας δυνητικά υψηλότερα κέρδη σε αντάλλαγμα του υψηλότερου ρίσκου, τότε τι μπορεί να πει κανείς για τις μεθόριες αγορές; Η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει χώρες όπως Σρι Λάνκα, Καζακστάν και Νιγηρία, όπου τα χρηματιστήρια και αγορές συναλλάγματος είναι πολύ μικρά ή με μικρή ανάπτυξη ώστε να ταξινομηθούν ως αναδυόμενες αγορές.

Παρότι οι μεθόριες αγορές προσφέρουν στους επενδυτές προοπτικές για «εξωτικά» κέρδη, ταυτόχρονα εγκυμονούν και μεγάλους κινδύνους. Από την άλλη, θα μπορούσαν -υπό μία έννοια- να αποτελέσουν ασφαλές «καταφύγιο» όταν οι αγορές δέχονται έντονους κλυδωνισμούς.

Στην επενδυτική «ιεραρχία», οι μεθόριες αγορές ακολουθούν μετά τις ανεπτυγμένες (όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο) και τις αναδυόμενες(όπως Κίνα και Ρωσία). Αναλόγως του φορέα ταξινόμησης, υπάρχουν περίπου τριάντα μεθόριες αγορές, κυρίως σε Μέση Ανατολή, Νότια Ασία, Αφρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την MSCI, τη μεγαλύτερη εταιρεία σύνθεσης δεικτών, οι μεθόριες αγορές χρειάζεται να πληρούν κάποια κριτήρια, όπως κάποιου βαθμού άνοιγμα στην ξένη ιδιοκτησία και «τουλάχιστον μερική» χαλάρωση των capital controls.

H συνολική κεφαλαιοποίηση των μεθόριων αγορών υπολογίζεται στα 715 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Βloomberg, ενώ η αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση των αναδυομένων ανέρχεται στα 20 τρισ. δολάρια. Οι όγκοι συναλλαγών είναι σχετικά μηδαμινοί, όπως και ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!