Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: EWG: Θετικά μηνύματα στέλνουν οι Βρυξέλλες
[Η Ναυτεμπορική]: EWG: Θετικά μηνύματα στέλνουν οι Βρυξέλλες

[Η Ναυτεμπορική]: EWG: Θετικά μηνύματα στέλνουν οι Βρυξέλλες

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι θεσμοί από τις συζητήσεις που είχαν τις προηγούμενες μέρες με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, ενώ υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες σε σχέση με τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2020, που θα πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Παράλληλα, οι εταίροι υποστηρίζουν το αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή σύντομη συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του EWG στις Βρυξέλλες, η οποία είχε δύο ενότητες: τα συμπεράσματα από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα και το αίτημα της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή δανείων (αυτών με υψηλό επιτόκιο) του ΔΝΤ.

Οι εντυπώσεις
Κατ’ αρχήν, αυτό που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τους θεσμούς έχει να κάνει με το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις και το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμμετείχε ενεργά με προτάσεις για όλα τα θέματα, έστω κι αν σε ορισμένους τομείς παραμένουν κενά γιατί δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και ειδικότερα το ζητούμενο που είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι πως για το 2019 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για το 2020 η κατάσταση είναι πιο θολή, καθώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν ως πρώτη εκτίμηση μια «τρύπα» της τάξης του 0,55% του ΑΕΠ ή περίπου 1 δισ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!