Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ευρώ: Επιστροφή στο… 2003
[Η Ναυτεμπορική]: Ευρώ: Επιστροφή στο… 2003

[Η Ναυτεμπορική]: Ευρώ: Επιστροφή στο… 2003

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

H Eυρωζώνη είναι αναμφίβολα ο μεγάλος ασθενής της παγκόσμιας οικονομίας, με την εξάρτηση μεγάλων οικονομιών της από τις εξαγωγές να αποδεικνύεται «βαρίδι» σε ένα περιβάλλον πολλαπλών εμπορικών πολέμων, γεωπολιτικών εντάσεων και διαρκούς αβεβαιότητας. Ποιο είναι το μεγάλο στήριγμά της αυτή τη στιγμή; Το φθηνό ευρώ, το οποίο όμως δεν έχει μόνο οφέλη.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε μέσα στην περασμένη εβδομάδα ακόμη και κάτω από το όριο του 1,09 δολαρίου, σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από τον Μάιο του 2017 και που δεν απέχουν ιδιαίτερα από το ναδίρ του 1,04 δολ. που είχε καταγραφεί το 2003.

Οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος έχοντας τρομάξει από την απειλή της ύφεσης, αλλά και τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ που βρίσκονται βαθιά σε αρνητικό έδαφος, όπως και από την προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης από την ΕΚΤ, στρέφονται μαζικά στο αμερικανικό ενεργητικό, που έχει υψηλότερη απόδοση, στηρίζοντας έτσι το δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα ανατιμάται συνεχώς σε μία εξέλιξη που εξοργίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και είναι απόδειξη της σχετικής «υγείας» της αμερικανικής οικονομίας, συγκριτικά με τις συνθήκες, που επικρατούν στη Γηραιά Ήπειρο.

Το εάν το ευρώ θα συνεχίσει τον κατήφορό του προς το… 2003, θα εξαρτηθεί έως έναν βαθμό από το ποια κεντρική τράπεζα θα κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα: η ΕΚΤ ή η FED; Η πρώτη πολύ πρόσφατα μείωσε το καταθετικό επιτόκιο στο -0,5%, ενώ έχει ήδη αποφασίσει να βγάλει εκ νέου από τη φαρέτρα το μπαζούκας της ποσοτικής χαλάρωσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!