Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Εurogroup: «Λευκός καπνός» για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης
[Η Ναυτεμπορική]: Εurogroup: «Λευκός καπνός» για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

[Η Ναυτεμπορική]: Εurogroup: «Λευκός καπνός» για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Σε συμφωνία για τις γενικές γραμμές ενός ενιαίου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, έπειτα από μια νύχτα δύσκολων και μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο.

«Για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα βοηθήσει τις χώρες της Eυρωζώνης να συγκλίνουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», ανέφερε ο Λεμέρ σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Για πρώτη φορά, αρχίζουμε να μελετάμε το μέλλον ως συγκροτημένη ομάδα και να συντονίζουμε την οικονομική μας πολιτική» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας επιτυχία την εξέλιξη αυτή.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «συμφωνία» στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί και ανακοίνωσε ότι περισσότερες πληροφορίες για τις λεπτομέρειες θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί έπειτα από περίπου 12 ώρες διαπραγματεύσεων θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης ήταν ανάμεσα στις πιο εμβληματικές προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο ο τελικός συμβιβασμός αναμένεται να οδηγήσει σε ένα σχέδιο πολύ πιο συγκρατημένο απ’ ό,τι φιλοδοξούσε ο Μακρόν, κυρίως λόγω του σκεπτικισμού των χωρών της βόρειας Ευρώπης, ιδίως της Ολλανδίας.

Ο προϋπολογισμός της Eυρωζώνης, που βαπτίστηκε «δημοσιονομικό μέσο για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση», έχει σκοπό να ενθαρρύνει μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις 19 χώρες που έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα. Το ύψος του, το οποίο μένει να συζητηθεί, αναμένεται να είναι πολύ κατώτερο εκείνου που προσδοκούσε ο Γάλλος πρόεδρος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!