Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Eurobank: Αντίβαρο στις μειώσεις συντάξεων η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας
[Η Ναυτεμπορική]: Eurobank: Αντίβαρο στις μειώσεις συντάξεων η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας

[Η Ναυτεμπορική]: Eurobank: Αντίβαρο στις μειώσεις συντάξεων η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας

Τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας αξιώνει η Eurobank, ως αντίβαρο στις νέες παρεμβάσεις που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πεδίο της συνταξιοδοτικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση της τράπεζας για τη «Δαπάνη συντάξεων και κοινωνικής προστασίας», η οποία υπογράφεται από τον οικονομολόγο Πλάτωνα Μονοκρούσο, «οι νέες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εναπομεινάντων αδυναμιών του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας».

Το παραπάνω συμπέρασμα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, προκύπτει από τη χαμηλή δαπάνη της Ελλάδας για την κοινωνική προστασία, η οποία υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται δηλαδή:

  • για παροχές σε χρήμα και είδος προς ηλικιωμένους και επιζώντες
  • για συντάξεις αναπηρίας
  • για υγειονομική περίθαλψη, ενίσχυση οικογενειών, ανεργία, στέγαση και άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες

Η απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, όπως εξηγείται στην έκθεση, οφείλεται στην ασθενή κάλυψη που παρέχει το κράτος πρόνοιας και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι συντάξεις στηρίζουν το οικογενειακό εισόδημα και άλλες κρίσιμες κοινωνικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, η μέση μηνιαία σύνταξη στην Ελλάδα ήταν 893 ευρώ τον Ιούλιο του 2015, με την πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 83%) να λαμβάνει μηνιαία σύνταξη χαμηλότερη από 1.500 ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!