Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Εταιρικά ομόλογα: Η εκτίναξη των εκδόσεων σε επίπεδα ρεκόρ γεννά φόβους
[Η Ναυτεμπορική]: Εταιρικά ομόλογα: Η εκτίναξη των εκδόσεων σε επίπεδα ρεκόρ γεννά φόβους

[Η Ναυτεμπορική]: Εταιρικά ομόλογα: Η εκτίναξη των εκδόσεων σε επίπεδα ρεκόρ γεννά φόβους

Δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που είδαν το κόστος δανεισμού τους να υποχωρεί ραγδαία το 2019 και έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία. Το ίδιο έπραξαν και οι μεγάλες επιχειρήσεις, αντλώντας ποσά- ρεκόρ από τις αγορές. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και δίνει την ευκαιρία για τόνωση των επενδύσεων από τις εταιρείες και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο την ίδια ώρα προκαλεί ανησυχία για μία νέα φούσκα χρέους.

Πέρυσι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ξεπέρασαν τα 2,5 τρισ. δολάρια, υπερβαίνοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, που δημοσιεύουν οι Financial Times. Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε μία χρονιά κατά την οποία η Federal Reserve κόντρα στις αρχικές εκτιμήσεις μείωσε τρεις φορές το βασικό επιτόκιο δανεισμου, με τη συνολική μείωση των 0,75 μονάδων να σβήνει ουσιαστικά τον μεγαλύτερο μέρος του περιοριστικού κύκλου του 2018 (τα αμερικανικά επιτόκια είχαν αυξηθεί 1 μονάδα). Επιπλέον η ΕΚΤ οδήγησε ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος το καταθετικό επιτόκιο, στο -0,5%.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας οι πωλήσεις ρεκόρ των εταιρικών ομολόγων φέρνουν στο φως το δίλημμα που προκύπτει ανάμεσα στην επιθυμία να διατηρηθούν τα κόστη δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες τονωτικές ενέσεις στην ανάπτυξη και από την άλλη να μπει φρένο στην υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 και το 2020, αλλά και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μία νέα, παγκόσμια αυτή τη φορά, κρίση χρέους, εάν δεν μπει φρένο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!