Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Έρευνα: Οι επτά κατηγορίες των fake news online
[Η Ναυτεμπορική]: Έρευνα: Οι επτά κατηγορίες των fake news online

[Η Ναυτεμπορική]: Έρευνα: Οι επτά κατηγορίες των fake news online

Επτά κατηγορίες fake news υποδεικνύουν ερευνητές του Pennsylvania State University (Penn State) στο πλαίσιο έρευνας που σκοπό έχει να βοηθήσει στον εντοπισμό fake news ή/ και στην ανάπτυξη τεχνολογίας για τον αυτόματο εντοπισμό τους online.
«Υπάρχει μια αληθινή κρίση στην πολιτιστική μας κατανόηση του όρου “fake news”, τόσο που αρκετοί ερευνητές έχουν ενεργά απομακρυνθεί από αυτή την “ταμπέλα” επειδή είναι τόσο ασαφής και χρησιμοποιείται ως όπλο από συγκεκριμένες πηγές» είπε ο Σ. Σιάμ Σούνταρ, καθηγητής Media Effects και συν-διευθυντής του Media Effects Research Laboratory στο Donalnd P. Bellisario College of Communications.
Στη συγκεκριμένη έρευνα οι ερευνητές εξέτασαν πολλά παραδείγματα fake news, περιορίζοντάς τα σε επτά βασικές κατηγορίες, που περιλαμβάνουν τα ψευδή νέα, το πολωτικό περιεχόμενο, τη σάτιρα, το κακό/ λανθασμένο ρεπορτάζ (misreporting), τον σχολιασμό, τις πειστικές πληροφορίες και τη «δημοσιογραφία των πολιτών» (citizen journalism). Επίσης, σύγκριναν αυτά τα είδη περιεχομένου με πραγματικές ειδήσεις και αναφέρουν τα ευρήματά τους στο American Behavioral Scientist.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πραγματικές ειδήσεις/ νέα έχουν χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τις διάφορες κατηγορίες fake news, όπως η προσκόλληση στο δημοσιογραφικό στυλ γραφής. Τα ψευδή νέα τείνουν να έχουν πιο συναισθηματικά φορτισμένο περιεχόμενο, με παραπλανητικούς τίτλους κλπ. Επίσης, διαφέρουν ως προς το είδος των πηγών και τον τρόπο χρήσης τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!