Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Επιτυχές το market test για τις επιδόσεις του TAP
[Η Ναυτεμπορική]: Επιτυχές το market test για τις επιδόσεις του TAP

[Η Ναυτεμπορική]: Επιτυχές το market test για τις επιδόσεις του TAP

Δόθηκε το «πράσινο φως» για την έναρξη της οικονομοτεχνικής μελέτης αναβάθμισης του έργου.

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Ευοίωνες προοπτικές για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP), πριν καν ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του έργου, δημιουργεί η πετυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης μη δεσμευτικής φάσης του σχετικού market test. Το market test διεξάγεται με σκοπό να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για περαιτέρω ενίσχυση της μεταφορικής ικανότητας του ΤΑΡ, από τα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο (bcm/a) που θα είναι σε αρχική φάση η δυναμικότητα του αγωγού, η οποία έχει συμβολαιοποιηθεί στο σύνολό της.

Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της πρώτης φάσης της διαδικασίας, την οποία δημοσίευσαν τη Δευτέρα (21/10) η κοινοπραξία του έργου, η Snam και ο ΔΕΣΦΑ, οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκαλύπτουν την αύξηση της δυναμικότητας έως τα 20 bcm/a. Επομένως, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έδωσαν το «πράσινο φως» για την έναρξη της οικονομοτεχνικής μελέτης αναβάθμισης του έργου. Με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση, οι τεχνικές μελέτες θα ξεκινήσουν αμέσως, με σκοπό να ολοκληρωθούν στις 13 Ιανουαρίου 2020. Θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση επί της πρότασης αναβάθμισης της δυναμικότητας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

Αφότου ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις που θα υποβληθούν στη διαβούλευση, η πρόταση θα υποβληθεί στις εμπλεκόμενες Ρυθμιστικές Αρχές, σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία. Στην περίπτωση που εγκριθεί από τις Αρχές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της δεύτερης φάσης του market test, με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!