Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Επιστροφή Ελλήνων στις ναυπηγήσεις
[Η Ναυτεμπορική]: Επιστροφή Ελλήνων στις ναυπηγήσεις

[Η Ναυτεμπορική]: Επιστροφή Ελλήνων στις ναυπηγήσεις

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Επιστρέφουν στις ναυπηγήσεις οι Έλληνες εφοπλιστές, διατηρώντας την κυριαρχία τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της Naftiliakis, οι Έλληνες πλοιοκτήτες στο τέλος Οκτωβρίου 2017 είχαν σε εξέλιξη ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για 238 πλοία χωρητικότητας 23,9 εκατ. τόνων (dwt). Πρόκειται για παραγγελίες που έχουν κατατεθεί από 58 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και αφορούν 105 δεξαμενόπλοια, 73 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, 11 LPG’s, 19 LNG’s, 2 LEGc, 21 containerships, τρία offshore και τρία drilling ships.

Οι αριθμοί είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από προηγούμενα χρόνια, αφού το 2013 την ίδια περίοδο ήταν υπό κατασκευή 390 πλοία από 83 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ το 2011, μεσούσης της ναυτιλιακής κρίσης, ναυπηγικά προγράμματα έτρεχαν 124 ελληνικές εταιρείες για 481 πλοία συνολικής χωρητικότητας 44,4 dwt.

Ο αριθμός των πλοίων υπό ναυπήγηση, συνολικά για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, υποχωρεί σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να μειωθεί η διαθέσιμη χωρητικότητα και να δημιουργηθούν συνθήκες ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά, όπως φαίνεται, οι Έλληνες πλοιοκτήτες επιστρέφουν στις ναυπηγικές κλίνες. Σύμφωνα με το report της Naftiliakis, τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 έχουν υπογραφεί συμφωνίες για τη ναυπήγηση 86 πλοίων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!