Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Επίσκεψη Ντράγκι και στο φόντο το QE
[Η Ναυτεμπορική]: Επίσκεψη Ντράγκι και στο φόντο το QE

[Η Ναυτεμπορική]: Επίσκεψη Ντράγκι και στο φόντο το QE

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Η διαδοχή του Μάριο Ντράγκι δεν θα αργήσει και η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ είχε πάντα μια πιο πολιτική ματιά στα πράγματα, την οποία δεν αποκλείεται να επιβάλει και στην ΕΚΤ, παρατηρούν κύκλοι της αγοράς, εκφράζοντας την προσδοκία χαλάρωσης των όρων για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο QE.

Βασικό εμπόδιο μέχρι σήμερα είναι το γεγονός ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απέχει τρεις μονάδες -στην πιο ευνοϊκή βαθμολογία, αυτήν της S&P- από την επενδυτική βαθμίδα, που είναι απαραίτητη για την ένταξη μιας χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Επομένως, ο τρόπος συμμετοχής της χώρας στη χαμηλή αυτή, από άποψη κόστους, χρηματοδότηση είναι να αξιολογηθεί επί τα βελτίω, φθάνοντας την επενδυτική διαβάθμιση, πριν τελειώσει ο δεύτερος γύρος του QE από την ΕΚΤ.

Εκτιμήσεις τραπεζών

Όμως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί νωρίτερα της διετίας, παρά μόνο στην περίπτωση που τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής συγκυρία βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους κατέγραψαν ακριβώς αυτό: τη δυσκολία μιας αναβάθμισης χωρίς απτά αποτελέσματα. Οι διεθνείς οίκοι θα μετρήσουν πολύ την πρόοδο του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme – APS), εφόσον δηλαδή υπάρξει τουλάχιστον το νομοθετικό κομμάτι μέχρι την επόμενη αξιολόγηση που είναι εκείνη της S&P, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!