Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Επίσημο αίτημα για τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων
[Η Ναυτεμπορική]: Επίσημο αίτημα για τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων

[Η Ναυτεμπορική]: Επίσημο αίτημα για τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Τις πληροφορίες της «Ν» για την κατάθεση επίσημου αιτήματος στους θεσμούς, ώστε να επιτραπεί η μεταφορά υπερπλεονασμάτων από τη μια χρήση στην επόμενη επιβεβαίωσε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα θα ζητήσει την εφαρμογή του λεγόμενου «smoothing mechanism», ενός μηχανισμού ο οποίος -εφόσον υιοθετηθεί- θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών, αν κλείσει ένα από τα επόμενα έτη τον προϋπολογισμό με υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα συγκριτικά με τον στόχο, να μπορεί την αμέσως επόμενη χρονιά να πέσει και κάτω από τον επίσημο στόχο. Το αίτημα έχει ήδη ξεκινήσει να συζητείται -άλλωστε αυτό δήλωσε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν» τη Δευτέρα ο Χρήστος Σταϊκούρας- και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για ολόκληρο το 2019. Η χρονιά, όπως ισχυρίστηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κλείνει με επίτευξη των στόχων. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε στα 4,96 δισ., ξεπερνώντας τον στόχο της φετινής χρονιάς κατά 559 εκατ. (4,4 δισ. ήταν ο στόχος).
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 225 εκατ. έναντι στόχου για έλλειμμα 839 εκατ. που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!