Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 9 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 13 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Επιπλέον φόροι για χιλιάδες μισθωτούς λόγω εταιρικών Ι.Χ.
[Η Ναυτεμπορική]: Επιπλέον φόροι για χιλιάδες  μισθωτούς λόγω εταιρικών Ι.Χ.

[Η Ναυτεμπορική]: Επιπλέον φόροι για χιλιάδες μισθωτούς λόγω εταιρικών Ι.Χ.

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
Με επιπλέον φορολογητέο εισόδημα σε είδος και συνακόλουθα με υπέρογκα ποσά επιπλέον φόρου εισοδήματος χρεώθηκαν πέρυσι κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016 χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποίησαν εταιρικά αυτοκίνητα που τους παραχώρησαν οι εργοδότες τους, για να τους διευκολύνουν στην εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων τους.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην εφαρμογή μιας διάταξης που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τη Βουλή και ίσχυσε αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2016 και φορολογήθηκαν το 2017. Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι εφόσον η λιανική τιμή προ φόρων (ΛΤΠΦ) ενός εταιρικού αυτοκινήτου, το οποίο παραχωρείται δωρεάν για χρήση σε εργαζόμενο ή μέτοχο ή εταίρο μιας επιχείρησης, είναι μεγαλύτερη των 12.000 ευρώ ή εφόσον το όχημα, ανεξαρτήτως ύψους ΛΤΠΦ, δεν χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς, τότε επί του ποσού της ΛΤΠΦ υπολογίζεται η αξία της παροχής του αυτοκινήτου στον εργαζόμενο, ώστε αυτή να συμπεριληφθεί στο συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του από μισθούς, δηλαδή να φορολογηθεί αθροιστικά, ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, μαζί με τις χρηματικές απολαβές του από την επιχείρηση.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τη διάταξη του άρθρου 99 του ν. 4446/2016 και με βάση σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1) Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος από μια επιχείρηση σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο αυτής, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, υπολογίζεται ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος ως εξής:

α) για ΛΤΠΦ από 0 έως 12.000 ευρώ ως ποσοστό 4% της ΛΤΠΦ,
β) για ΛΤΠΦ από 12.001 έως 17.000 ευρώ ως ποσοστό 7% της ΛΤΠΦ,
γ) για ΛΤΠΦ από 17.001 έως 20.000 ευρώ ως ποσοστό 14% της ΛΤΠΦ,
δ) για ΛΤΠΦ από 20.001 έως 25.000 ευρώ ως ποσοστό 18% της ΛΤΠΦ,
ε) για ΛΤΠΦ πλέον των 25.001 ευρώ ως ποσοστό 22% της ΛΤΠΦ.

Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος υπολογίζεται ως ποσοστό στο σύνολο της ΛΤΠΦ και όχι κλιμακωτά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!