Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Το QE επέστρεψε και η Ελλάδα «τρέχει» να το προλάβει
[Η Ναυτεμπορική]: Το QE επέστρεψε και η Ελλάδα «τρέχει» να το προλάβει

[Η Ναυτεμπορική]: Το QE επέστρεψε και η Ελλάδα «τρέχει» να το προλάβει

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Μπορεί οι αγορές να περιμένουν την απόφαση της Fed το βράδυ, αλλά την προσοχή κλέβει προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σήμερα αρχίζει ο δεύτερος γύρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με το οποίο αγοράζει ομόλογα και άλλα στοιχεία ενεργητικού, γνωστός και ως QE2. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα δώσει τις απαραίτητες τονωτικές ενέσεις στην ασθενική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Οι ειδικοί είναι διχασμένοι, όπως και το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να επαναφέρει το «φάρμακο», που χρησιμοποίησε από το 2015 έως και το 2018, αν και σε μικρές «δόσεις», με αγορές ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το ένα τρίτο των μελών του Δ.Σ. διαφώνησαν με την απόφαση, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει λόγος για επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση, της οποίας οι «παρενέργειες» είναι γνωστές και ομολογημένες, ενώ η Ζαμπίνε Λάουτενσλεγκερ οδηγήθηκε σε παραίτηση με αιχμές.

Ο Μάριο Ντράγκι επικαλέστηκε τη συνεχή και ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και έστειλε μήνυμα πως ποσοτική χαλάρωση και αρνητικά επιτόκια θα φύγουν, όταν κινητοποιηθούν αρκούντως στο δημοσιονομικό πεδίο οι κυβερνήσεις. Αυτό ακόμη δεν συμβαίνει, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις και πιέσεις προς τις χώρες με δημοσιονομικά περιθώρια να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην «τσέπη», να εγκαταλείψουν τις πολιτικές των πλεονασμάτων και να δώσουν ενέσεις στις οικονομίες τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!