Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Εντοπισμός και καταστροφή καρκινικών κυττάρων στο αίμα με λέιζερ
[Η Ναυτεμπορική]: Εντοπισμός και καταστροφή καρκινικών κυττάρων στο αίμα με λέιζερ

[Η Ναυτεμπορική]: Εντοπισμός και καταστροφή καρκινικών κυττάρων στο αίμα με λέιζερ

Τη δυνατότητα εντοπισμού και καταστροφής κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (CTC) στο αίμα διαθέτει μια νέα συσκευή που ανέπτυξαν ερευνητές του UAMS (University of Arkansas for Medical Sciences) υπό τον Βλαντιμίρ Ζάροφ.

Η συσκευή, ονόματι Cytophone, διαθέτει τεχνολογίες λέιζερ, υπερήχων και τηλεφώνου. Σύμφωνα με το UAMS, είναι 1.000 φορές πιο ευαίσθητη από άλλες μεθόδους εντοπισμού CTC στο αίμα ασθενών με μελάνωμα- μια ιδιαίτερα θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Επίσης, το Cytophone έχει επιδείξει δυνατότητες εντοπισμού CTC ακόμα και όταν ο όγκος δεν φαίνεται στο δέρμα, είτε επειδή είναι πολύ μικρός είτε μετά τη χειρουργική του αφαίρεση, και να τα καταστρέφει χωρίς να βλάπτει τα κύτταρα του αίματος. Η έρευνα δημοσιεύτηκε με τίτλο «In Vivo Liquid Biopsy using Cytophone Platform for Photoacoustic Detection of Circulating Tumor Cells in Melanoma Patients» στο Science Translational Medicine.

«Οι μόνες μέθοδοι που υπάρχουν για τον εντοπισμό CTC βασίζονται κυρίως στη λήψη αίματος από τον ασθενή. Ένα μέσο δείγμα αίματος αποτελείται από μόλις μερικά ml, που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν CTC. Αντίθετα, το Cytophone μπορεί να ελέγχει όλα τα πέντε λίτρα αίματός του, πιθανώς βρίσκοντας κάθε CTC. Δεν χρειάζεται βελόνα και δεν αφαιρείται αίμα» λέει ο Ζάροφ.

Η συσκευή είναι φορητή και βασίζεται σε μια αρχή ονόματι in vivo photoacoustic flow cytometry- μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί παλμούς λέιζερ για να περνά από το δέρμα χωρίς τομές και μέσα στα αιμοφόρα αγγεία προκειμένου να παρακολουθεί αφύσικα κύτταρα και άλλα ίχνη/ ενδείξεις ασθενειών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!