Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Ναυτεμπορική]: Ένας ολόκληρος νέος κόσμος: Ο πρώτος πλήρης χάρτης του Τιτάνα
[Η Ναυτεμπορική]: Ένας ολόκληρος νέος κόσμος: Ο πρώτος πλήρης χάρτης του Τιτάνα

[Η Ναυτεμπορική]: Ένας ολόκληρος νέος κόσμος: Ο πρώτος πλήρης χάρτης του Τιτάνα

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την αποστολή Cassini της NASA,αστρονόμοι κατάφεραν να χαρτογραφήσουν πλήρως το σύνολο της επιφάνειας του Τιτάνα- του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου- για πρώτη φορά. Οι χάρτες τους αποκαλύπτουν ένα ποικιλόμορφο τοπίο, με βουνά, πεδιάδες, κοιλάδες, κρατήρες και λίμνες, άνευ προηγουμένου στο ηλιακό σύστημα (πέρα, προφανώς, από τη Γη).

Όπως αναφέρει το Nature, το διαστημόπλοιο Cassini ήταν σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004 ως το 2017, συλλέγοντας τεράστιους όγκους δεδομένων για τον γιγαντιαίο πλανήτη και τα φεγγάρια του. Το σκάφος πραγματοποίησε πάνω από 100 περάσματα από τον Τιτάνα, παρέχοντας πολύτιμες «ματιές» στο φεγγάρι.

Η Ρόζαλι Λόπες, πλανητική επιστήμονας στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, και οι συνάδελφοί της συνδύασαν φωτογραφίες και μετρήσεις μέσω ραντάρ από το διαστημόπλοιο και ήταν σε θέση να δημιουργήσουν τον πρώτο πλήρη, παγκόσμιο χάρτη του Τιτάνα, ο οποίος και δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου στο Nature Astronomy.

«Ο Τιτάνας έχει ατμόσφαιρα, σαν τη Γη. Έχει ανέμους, έχει βροχές, έχει βουνά. Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων κόσμος και ένα από τα καλύτερα μέρη στο ηλιακό σύστημα για να αναζητήσουμε ζωή» λέει η ίδια.

Περίπου τα δύο τρίτα της επιφάνειάς του αποτελούνται από επίπεδες πεδιάδες, αποκαλύπτει ο χάρτης, και το 17% καλύπτεται από αμμόλοφους που διαμορφώνονται από τον άνεμο, κυρίως γύρω στον ισημερινό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!