Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
20 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ελσίνκι: «Καλό κουράγιο» στη βιώσιμη ανάπτυξη 
[Η Ναυτεμπορική]: Ελσίνκι: «Καλό κουράγιο» στη βιώσιμη ανάπτυξη 

[Η Ναυτεμπορική]: Ελσίνκι: «Καλό κουράγιο» στη βιώσιμη ανάπτυξη 

To Βόρειο Σέλας χρωματίζει τον ουρανό της Φινλανδίας. Ο δρόμος δεν είναι ούτε ανηφορικός ούτε κατηφορικός. Είναι ευθεία.

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Ο Φινλανδός Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων το 2010, Όλι Ρεν, χτύπησε την πλάτη στους Έλληνες, γνωρίζοντας τι θα ακολουθήσει. Η χώρα του είχε βιώσει μια παρόμοια κρίση τη δεκαετία του ’90. Επτά χρόνια μετά, το Ελσίνκι στέλνει ένα νέο μήνυμα στην Ελλάδα. Απλώς και μόνο με το παράδειγμα του φινλανδικού μοντέλου στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την ανάπτυξη, τομείς οι οποίοι αναγνωρίζονται ευρέως ως τα «κλειδιά» για τη μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Η Φινλανδία, εκτός από 3,2 εκατ. σάουνες… για 5,5 εκατ. κατοίκους, διαθέτει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο και τη δεύτερη πιο ψηφιακή οικονομία στην Ευρώπη. Με το δεύτερο πιο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό παγκοσμίως, κατατάσσεται δέκατη στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Στο φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται αποδεκτό μόλις το 12% των δασκάλων που υποβάλλουν αίτηση. Οι βασικοί δάσκαλοι λαμβάνουν μισθό 3.700 ευρώ προ φόρων και δίνουν 24 μαθήματα (45 λεπτά το καθένα) την εβδομάδα· πληρώνονται επιπλέον τις όποιες υπερωρίες. Οφείλουν να λάβουν υπόψη ένα γενικό πλαίσιο μαθημάτων, τα οποία ωστόσο παραθέτουν με τον τρόπο τον οποίο οι ίδιοι αξιολογούν ως τον προτιμότερο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!