Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Ελλάδα: 1,049 δισ. επενδύσεις επιχειρήσεων σε έρευνα και ανάπτυξη
[Η Ναυτεμπορική]: Ελλάδα: 1,049 δισ. επενδύσεις επιχειρήσεων σε έρευνα και ανάπτυξη

[Η Ναυτεμπορική]: Ελλάδα: 1,049 δισ. επενδύσεις επιχειρήσεων σε έρευνα και ανάπτυξη

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]
Στο 0,57% του ΑΕΠ ανήλθαν οι δαπάνες των ελληνικών επιχειρήσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2017, φτάνοντας το 1,049 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύοντας τη μερίδα του λέοντος στο σύνολο των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη το 2018 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και έχουν αποσταλεί στη Eurostat.

Ειδικότερα οι συνολικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για Ε&Α κατά το προηγούμενο έτος στη χώρα μας σε όλους τους τομείς (τομέας επιχειρήσεων, κρατικός τομέας, τομέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τομέας ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων) ήταν 2,174 δισ. ευρώ, κατά 6,7% υψηλότερες σε σχέση με το 2017, αρκετά όμως πιο πίσω από χώρες όπως η Τσεχία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο. Ο δείκτης «Ένταση Ε&Α», που εκφράζει τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 1,18% από 1,13% το 2017, με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον δείκτη να την έχει ο επιχειρηματικός τομέας (0,57%).

Σύμφωνα με το ΕΚΤ οι δαπάνες Ε&Α του τομέα των επιχειρήσεων χρηματοδοτήθηκαν κατά 81,5% (855,10 εκατ. ευρώ) από ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα προήλθαν από κρατικές και ευρωπαϊκές πηγές. Ειδικότερα μεγάλο μέρος αφορά την ιδία χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την υλοποίηση των εσωτερικών τους δραστηριοτήτων Ε&Α και το υπόλοιπο αφορά τη χρηματοδότηση Ε&Α σε άλλους φορείς (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, άλλες επιχειρήσεις κ.λπ.).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!