Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Ναυτεμπορική]: Εκτός αυτοφώρου οι επιθεωρητές ΣΕΠΕ
[Η Ναυτεμπορική]: Εκτός αυτοφώρου οι επιθεωρητές ΣΕΠΕ

[Η Ναυτεμπορική]: Εκτός αυτοφώρου οι επιθεωρητές ΣΕΠΕ

Του Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected]

Για πρώτη φορά οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αλλά και του ΕΦΚΑ θα «εξαιρούνται από την διαδικασία του αυτόφωρου», όταν διενεργούν ελέγχους σε χώρους εργασίας για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Αυτό αναφέρεται ρητά στο άρθρο 56 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις, το οποίο αναμένεται να έρθει πιθανότατα έως αύριο στη Βουλή.

Νομικοί με μεγάλη εμπειρία στο εργατικό δίκαιο επεσήμαναν στη «Ν» ότι η συγκεκριμένη διάταξη -σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ρυθμίσεις για τα πρόστιμα της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και την ηλεκτρονική διασύνδεση των συστημάτων «ΕΡΓΑΝΗ», ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ- θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις διαδικασίες των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου, καθώς εξαιρεί από την «αυτόφωρη διαδικασία» του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όχι μόνο τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, αλλά όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Εργασίας που διενεργούν ελέγχους. Επισημαίνεται ότι ανάλογες διατάξεις εξαίρεσης από τη διαδικασία του αυτόφωρου υπάρχουν και για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ (εφορία).

Το άρθρο 56 του νομοσχεδίου αναφέρει ρητά ότι: «Για τα αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από υπάλληλο του ΣΕΠΕ ή του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων ή με αφορμή την άσκησή τους, για τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, και σε σχέση με αυτά, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 275, 409 έως 413 και 417 έως 424 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Με τη συγκεκριμένη διάταξη επιδιώκεται «να προστατευτούν οι υπάλληλοι επιθεωρητές που διενεργούν ελέγχους από προσχηματικές εγκλήσεις εις βάρος τους αλλά και από επιθέσεις που έχουν δεχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις ελέγχων». Όπως αναφέρουν, σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται κατάχρηση των ποινικών διαδικασιών σε βάρος των ελεγκτών του ΣΕΠΕ, με στόχο τον εκφοβισμό τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!